Prag Putovanje u Zlatni Grad


Prag Putovanje u Zlatni Grad

Malo je gradova na starom kontinentu koji se po svojoj lepoti mogu meriti sa Pragom. Ovaj prekrasni grad iz bajke u svakom smislu zaslužuje nadimak „Zlatni grad“. Od svog osnivanja davne 870.godine kada je bohemijski knez Vratislav i podigao svoj mali drveni zamak na desnoj obali reke Vltave, Prag predstavlja politički, kulturni i privredni centar ne samo današnje Češke, već i čitavog prostora Centralne Evrope.


Grad Prag danas ima oko milion i trista hiljada stanovnika i administrativno je podeljen na 22 distrikta. Češki naziv grada „Praha“ etimološki vuče koren iz jedne proto slovenske reči koja se odnosila na mesto pogodno za prelaz preko reke.


Putnici turističke agencije Eta tours iz Beograda svoje razgledanje ovog prelepog grada započinju sa velikog trga Vaclavske Namesti. Na trgu se nalazi Nacionalni muzej koji je osnovan još 1818.godine od strane poznatog istoričara Františeka Palatskog, a sama neorenesansna zgrada muzeja čiji je tvorac arhitekta Joseph Schmith napravljena je 1891.godine.


Ispred muzeja je mesto na kome se 16.januara 1969.godine samo-spalio devetnaestogodišnji student i politički aktivista Jan Palah u znak protesta protiv totalitarizma i sovjetske intervencije kojom je ugašen liberalni i reformski pokret „Praško proleće“. Takodje na taj ekstremni način student Jan Palah  je želeo da iskaže lični bunt protiv apatije koja je zahvatila tadašnje čehoslovačko društvo.


U neposrednoj blizini se nalazi i spomenik svecu zaštitniku Češke, Svetom Vaclavu koji je živeo i propovedao hrišćanstvo u 10.veku. Ovaj spomenik koji prikazuje Svetog Vaclava na konju, u okruženju sa još četiri velika bohemijska sveca Sv.Ljudmile, Sv.Agnes, Sv.Adalberta i Sv.Prokopiusa, prestavlja vrhunski rad skulptora Myslbeka iz 1912.godine.


Kada se skrene sa trga Vaclavske namesti u široku ulicu Na prikopi, čeka nas jedno lepo iznenadjenje u vidu prelepe srednjovekovne gradske kapije u gotičkom stilu. To je tkz. Prašna brana, koja je izgradjena 1475.godine u doba kralja Vladislava II Jagelonca. Desno od ove magične kapije nalazi se zgrada uradjena u stilu Bečke secesije iz 1912.godine, rad arhitekte Osvalda Polivke. U pomenutoj zgradi se nalazi Dvoržakova sala u kojoj je 28.oktobra 1918.godine pročitana deklaracija o osnivanju Čehoslovačke Republike.


Put nas dalje vodi Celetnom ulicom do jednog od najstarijih univerziteta u Evropi, koji je još 1348.godine osnovao Karlo IV Luksemburgški.  Putnici turističke agencije Eta tours mogu posetiti ovaj univerzitet koji vekovima predstavlja pravu riznicu znanja.


Trg Staromestke namesti svakako je istorijski najvažniji u gradu. Na njemu se nalazi više veoma lepih i starih gradjevina kao što su Gradska većnica iz 1364.godine sa 70 metara visokom kulom, Tynska crkva sa dva tornja visoka 80 metara radjena u poznom gotičkom stilu 1511.godine i napokon čuveni Astronomski sat–„Orloj“.


Ovaj jedinstveni astronomski sat je nastao 1410.godine, a njegov autor je časovničar i zlatar Mikulaš iz Kadana. U celoj Evropi postoje još samo dva starija astronomska sata u francuskim gradovima Strasburu i Ruanu. Svakih sat vremena satni mehanizam prikazuje jedinstvenu „paradu apostola“ i slikovite figure koje predstavljaju razne ljudske mane i vrline.


Putnici turističke agencije Eta tours koji se upute kroz splet srednjovekovnih uskih uličica, pre nego što stignu do Karlovog mosta, moći će da predahnu i nadju svoje osveženje u jednoj od najstarijih pivnica u Evropi „Zlatni tiger“. Ova stara pivnica postoji još od 1499.godine i uz pivnicu „Fleka“ predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija ovog divnog grada.


U njoj se može probati na daleko čuveno Pilsen pivo, kao i ukusna jela prvenstveno poznati češki nacionalni specijaliteti Vepro knedlo zelo i Svičkova na smetane.


Kada se konačno stigne do Karlovog mosta, ne postoji ni jedan čovek koji može da ostane ravnodušan na njegovu lepotu i grandioznost.  Gradnja mosta je trajala punih 45.godina od 1357. do 1402.godine. Kamen temeljac je položio lično Sveti Rimski Car i kralj Bohemije Karlo IV Luksemburški 9.jula 1357.godine u 5 sati i 31 minut ujutru. Njegovi lični astrolozi su mu savetovali da je to idealan vremenski momenat za početak izgradnje ovog prelepog mosta. Kameni most koji ima 16 vitkih lukova dugačak je čak 516 metara, a širok 10 metara. Nakon što je delimično oštećen u švedskoj opsadi grada tokom tridesetogodišnjeg rata 1648.godine most je rekonstruisan i na njega je postavljeno trideset baroknih figura svetaca, po 15 figura na obe strane mosta.
Sa ovog mosta je 16.maja 1393.godine, zbog odbijanja da kralju Vaclavu IV otkrije sadržinu ispovesti njegove supruge kraljice Sofije, bačen u reku Vltavu čuveni češki svetac Jovan Nepomuk. Ubrzo zatim proglašen je za sveca zaštitnika grada. Njegov dan se slavi 16.maja.


Na drugoj obali Vltave nalazi se kvart tkz. Mala strana. Izmedju brojnih restorana i gostionica nalazi se i muzej posvećen najznačajnijem piscu ovoga grada Francu Kafki. Autor čuvenog romana „Proces“ proveo je čitav svoj kratki život u zlatnom gradu.


Napokon, na uzvišenju Hradčani nalazi se veliki dvorski kompeks, jedinstvena romanička crkva Sv.Jiria iz 920.godine, kao i čuvena gotička katedrala Svetog Vita.


Izgradnja katedrale je započeta još 930.godine u romaničkom stilu od strane Svetog Vaclava, gotički izgled dobija 1344.godine u vreme vladavine kralja Jovana slepog Luksemburškog i kasnije tokom vladavine njegovog sina Karla IV. Katedrala je konačno završena tek 1929.godine. Katedrala Svetog Vita u Pragu predstavlja jednu od najvećih i najlepših gotičkih katedrala u čitavoj Evropi.


Svi koji se odluče da sa turističkom agencijom Eta tours posete ovaj bajkoviti grad veoma brzo će shvatiti da je Prag jedinstven i neponovljiv. Teško je odgovoriti na pitanje da li je lepši tokom zime kada nam prekriven snegom otkriva sve praznične čarolije ili na proleće kad Vltava žubori u ritmu nota Bedžika Smetane.


Grad koji ima čak 17 mostova, 64 crkve i 40 muzeja i galerija, u svakom slučaju nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zbog svog ogromnog umetničkog i kulturnog blaga istorijsko jezgro grada Praga je 1992.godine upisano u Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

 


Koliko god se trudili da opišemo Prag i njegove lepote, one su jednostavno rečima neopisive.


Svaki momenat proveden u ovom čudesnom gradu, predstavlja zaista pravo bogatsvo.


Putujući sa turističkom agencijom Eta tours upoznaćete i doživeti zlatni grad Prag na najbolji mogući način.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite