Putovanje u Veronu u posetu Juliji


Putovanje u Veronu u posetu Juliji

Putovanje u Veronu u posetu Juliji

Putovanje u Veronu je popularno baš zbog Šekspirove drame „Romeo i Julija“, jer se u ovom gradu, kažu, nalazi Julijina kuća i balkon na kome je stajala dok joj je Romeo izjavljivao večnu ljubav. Ali, da li ste znali da je ovde i jezgro starog grada iz srednjeg veka ili amfiteatar iz doba Rimljana koji je izgrađen još u prvom veku naše ere?


Grad je pored toga i jedan od većih u regiji Veneto, te ovde možete da probate italijanske specijalitete u ušuškanim restoranima duž kaldrmisanih ulica, da zavirite u poznate radnje na šetalištu Vie Mazzini ili da uživate u suncu uz čašu vina na nekom od poznatih trgova.   

Arena Putovanje u Veronu


Putovanje u Veronu

Kada sa nama krenete na putovanje u Veronu, saznaćete da je grad bio značajan umetnički centar tokom renesanse i pre nje, i to pod upravom moćne porodice Dela Skala ili Skaligeri. U dvorištu Crkve Santa Maria Antika iz 12. veka pronaći ćete grobnicu Skaligerijevih u gotskom stilu, dok ćete na spomenike vezane za ovu porodicu nailaziti često u regiji.


Grad se smestio duž krivudave reke Adiđe i dugo je bio pod kontrolom Venecije, sve do pada Mletačke Republike u 18. veku. A evo i šta ćete od znamenitosti videti kada zajedno odemo na putovanje u Veronu.

Julijina Kuća Putovanje u Veronu

 

Verona putovanje

Možda će vam biti zanimljivo da znate da su vlasti Verone početkom 20. veka zapravo proglasile vilu iz 13. veka kao mesto gde su živeli Kapuletijevi, te i sama Julija. Jeste da su naknadno dodali i balkon i da nema apsolutno nikakvih dokaza da su Šekspirovi likovi uopšte postojali ili živeli u Veroni, ipak je ovo najposećenije mesto u gradu i dan-danas. Videćete gomile turista koji čekaju da uđu u dvorište, tiskaju se pored spomenika Juliji gde, iz nekog razloga, treba dodirnuti njene grudi za sreću, i kupuju suvenire u obliku srca.


Da li znate da su gradske vlasti takođe odredile i mesto gde je navodno živeo Romeo?

Nemojte da vas ove iscenirane atrakcije razočaraju, jer Verona je sama po sebi sva romantična. Samo prošetajte poznatim Trgom dele Erbe gde je nekada stajao rimski forum, i to u predvečerje kada počnu da se pale ulična svetla. Sa strane stoji šarmantna palata Mafei iz 17. veka sa statuama grčkih bogova na vrhu, a po sredini na visokom stubu Krilati lav, simbol Venecije. Odavde se pruža ulica kojom ćete izaći na rimsku gradsku kapiju iz prvog veka Porta dei Borsari.


S druge strane Trga dele Erbe, videćete još jednu lepu piazzu – Trg dei Sinjori sa Gradskom kućom (Palazzo della Ragione) iz 12. veka. Ovde se nižu palate Skaligerijevih, od kojih je jedna kasnije postala Palata suda a druga Zgrada uprave.


Teško da ćete promašiti Trg Bra i Palatu Malfati, jer se nalaze tik uz čuvenu Arenu. Ako imate vremena, ne propustite da se popnete do zamka Kastelvekio iz 14. veka, koji je takođe pripadao porodici Skaligeri. Ne samo da možete da svratite u ovdašnji muzej gde ćete videti dela Rubensa, Tintoreta i Pizana, već ćete imati priliku da uživate u jednom od najlepših pogleda na Veronu.

Trg Dei Sinjori Putovanje u Veronu

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite