Putujemo u Asizi


Putujemo Asizi

Putujemo u Asizi Italija

Jedan od bisera umbrijske regije, jeste i mali grad Asizi Italija. Ne samo da grad postoji mnogo vekova unazad, već će vas osvojiti svojim kamenim kućama, divnim zalascima sunca i specijalitetima tipičnim za ovaj deo Italije.


Ako vam kažemo da odavde potiče poznati rimokatolički svetac i jedan od zaštitnika Italije Franja Asiški, da je naselje postojalo još u vreme Etruraca, ali i da lako možete da probate pršutu od divlje svinje, naslutićete gde vas vodimo.

Bazilika Sv Franje Asizi


Asizi italija

Kada su došli Etrurci u petom veku pre nove ere, ovde su naišli na Umbrijce koji su već skoro 500 godina naseljavali dolinu Tibra a naročito obronke okolnih brda. Vek i po kasnije stigli su i Rimljani a njihovi tragovi još mogu da se vide. Samo obratite pažnju na jake gradske zidine ili ostatke Hrama Minerve, koji je vremenom pretvoren u Crkvu Svete Marije iznad Minerve.


Asizi Italija je preobraćen u hrišćanstvo u trećem veku, za šta se pobrinuo biskup Rufino. On je sahranjen u Katedrali San Rufino koja i danas može da se poseti. Ova katedrala iz 12. veka nije samo impozantna po romanskom stilu gradnje, već i po tome što i dalje čuva ostatke etrurskog nasleđa. Delovi poda pokriveni su staklom da bi posetioci mogli da vide ono što je ostalo od građevina Etruraca na istom ovom mestu. U Katedrali San Rufino je kršten i sam Franja.


Naime, Đovani di Pietro di Bernardone, rođen je 1181. godine u Asiziju u dobrostojećoj porodici. Kako je bio razmažen, u određenom periodu svog života je dopao i zatvora. To je bila prekretnica i otkrovenje za mladog Đovanija, koji se upoznaje sa oskudicom. Sve više se okreće hrišćanstvu, uzima monaško ime Franja i formira poznati katolički red franjevaca prepoznatljiv po odorama od grubog sukna. Pored Katarine od Sijene, imenovan je za sveca-zaštitnika Italije. Važi za ljubitelja prirode i životinja.


Upravo zbog toga nikako ne smete da propustite da uđete u Baziliku Svetog Franje Asiškog, koja je dragulj Asizija, a u kojoj je Franja sahranjen. Bazilika je, zajedno sa čitavim gradom, stavljena na listu kulturne baštine Uneska 2000. godine, i svakako je centralna turistička atrakcija koja privlači putnike iz svih delova sveta. Građena u 13. veku, bogomolja je lep primer gotske Italije.


I još nešto! Obavezno pogledajte u tavanicu u Gornjoj crkvi, jer ju je slikao niko drugi do čuveni – Đoto.

Gradski trg Asizi


Putovanje u asizi

Prošetajte od bazilike prema Gradskom trgu (Piazza del Comune), gde ćete naći i Gradsku kuću iz 13. veka, fontanu iz 16, a tu se baš nalaze i stubovi nekadašnjeg rimskog Hrama boginje Minerve. Iznad grada se i dalje vide srednjovekovne zidine koje stoje više od osam vekova.


Asizi Italija je pun šarmantnih prodavničica gde možete da kupite religiozne figurice, suvenire, ali i fina vina i paste. Svratite u poslastičarnice čije izloge krase tradicionalne italijanske kanole svih boja i ukusa, ili uzmite neku vrstu tipičnog sendviča sa svinjetinom koji se zove „torta al testo con porchetta“, da prezalogajite dok šetate.


A onda kasnije na miru sedite na pastu sa tartufima i čašu domaćeg vina.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite