Rim Zanimljivosti


Rim Zanimljivosti

Zanimljivosti

Da li ste znali?


1.    Rim ima preko 1000 crkava, I blizu 300 fontana. Najpoznatija crkva je svakako bazilika svetog petra, a jedna od najlepsih je santa maria maggiore.


2.    U rimu danas ponosno, odolevajuci vremenu postoji cak 13 egipatskih obeliska,donetih iz vremena kada se rimsko carstvo prostiralo do egipta. Najstariji obelisk ima preko 3000 godina.


3.    U rimu se radja barok u 17.Veku. Pa da pomenemo samo neke od slavnih majstora baroka: bernini, borromini, da cortona…


4.    Rim poseti preko 10 miliona turista godisnje.


5.    Rim je grad na 7 brda, a jedno od njih je palatino na kom je po legendi vucica odgajila romula i rema. Upravo po brdu palatino palata dobija ime.


6.    Koloseum - teatar flavijaca iz 1.Veka kojeg su osnovali vespazijan i njihovi sinovi, dobija ime po kolosalnom spomeniku cara nerona, koji se nalazio na mestu danasnjeg koloseuma.


7.    Gladijatorske borbe su stari rimljani jako voleli, iako je  puno zivotinja stradalo za vreme tih borbi. Ali, za to vreme to je bilo normalno, rimljani su bili opsednuti gladijatorima, da su se cak mazali njihovim znojem, i pili njihovu krv da bi bili snazni poput njih.


8.    Najveca kupola na svetu koja je sagradjena bez armiranog betona je na hramu panteon, ciju je izgradnju naredio car hadrijan.


9.    Fontana di trevi je  zasigurno najpoznatija fontana, iz koje se svake nedelje izvuce oko 3000 eura


10.    Vatikan kao najmanja drzava - papska drzava koja dobija svoju nezavisnost  1929 godine, lateranskim ugovorom nalazi se u okviru samog grada rima.


Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite