Rimini i Ravena dve blistave perle oblasti Romanja


Rimini i Ravena dve blistave perle oblasti

Rimini Ravena – dve blistave perle oblasti Romanja

Rimini – grad najboljih plaža


Ovaj lepi primorski grad na ušću reke Marekje u Jadransko more nalazi se na nadmorskoj visini od samo 6 metara. Danas u njemu živi oko 150 hiljada stanovnika koji se uglavnom bave turizmom. Zbog svoje 15 kilometara duge obale sa preko 250 plaža i isto toliko hotela, Rimini je poslednjih godina prepoznat kao jedno od najboljih letovališta na zapadnoj strani Jadrana. Pored uživanja na dugim peščanim plažama i u novim hotelima, putnici turističke agencije Eta tours moći će takodje da se upoznaju i sa velikim umetničkim blagom koje ovaj drevni grad poseduje.


Rimini su još 268.godine osnovali grad i dali mu ime Ariminum. Na mestu spajanja dva veoma važna puta Via Flaminia i Via Emilia, imperator Oktavijan Avgust je 27.godine pre Hrista podigao impozantnu triumfalnu kapiju Arco di Augusto, koja je kasnije proširena od strane porodice Gibelini u 10.veku. Ova prelepa antička kapija nije jedini sačuvani spomenik iz rimskih vremena, tu su takodje ostaci amfiteatra za borbu gladiatora podignutog u doba cara Hadrijana koji je tada mogao da primi do 12 hiljada gledalaca, kao i čuveni most Ponte Tiberio koji je sazidan na reci Marekji 20.godine naše ere od strane imperatora Tiberija. Most koji je dugačak 62 metra ima pet širokih lukova i predstavlja remek delo antičke arhitekture. Prilikom povlačenja nemačkih trupa iz grada 21.septembra 1944. inžinjeriska jedinica je minirala most, ali je drevna konstrukcija izdržala udar eksploziva i ostala netaknuta.


Tokom srednjeg veka i perioda renesanse gradom je upravljala plemićka porodica Malatesta. Najpoznatiji predstavnik ove loze je svakako Sigismund Pandolfo Malatesta, veoma kontraverzna ličnost, čovek koji je sa jedne strane bio ekskomunicirani plaćenik i čije su čak tri supruge umrle pod veoma misterioznim okolnostima, a sa druge strane mecena i pokrovitelj mnogih poznatih umetnika toga doba. Tokom njegove vladavine 1450.godine započeta je izgradnja crkve Tempio Malatestiano zvanično posvećene Svetom Franji Asiškom. Glavni arhitekt je bio čuveni djenovljanin Leon Batista Alberti, ali crkva nikada nije završena. Ova interesantna crkva se nalazi u blizini glavnog gradskog trga Piazza dei martiri.


Nedaleko odatle nalazi se još jedan prelepi gradski trg Piazza Cavur na kome je nekoliko bitnih znamenitosti ovoga jadranskog grada. Centralno mesto na ovom trgu zauzima bronzani spomenik papi iz porodice Borgese Pavlu V podignut 1613.godine, zatim renesansna fontana Pigna (šišarka) iz 1543.godine, veoma očuvana stara riblja pijaca Pescheria Antica koju je u baroknom stilu uradio umetnik Buonamici 1747.godine i napokon gotska palata Arengo iz 14.veka.


Putnici turističke agencije Eta tours koji više vole da uživaju u šetnji uz more, moći će da na glavnoj gradskoj promenadi Lungomare, posete na daleko čuveni Hotel Grand koji je bio prvi hotel otvoren u Riminiju 1908.godine, što je ujedno predstavljalo zvaničan početak turizma u ovom delu Italije. Pored hotela nalazi se i park koji nosi ime po najvećem sinu ovoga grada režiseru Federiku Feliniju, koji je 1920.godine rodjen u Riminiju.


Puno je razloga zbog kojih bi trebalo posetiti ovaj prelepi grad. Turistička agencija Eta tours iz Beograda tokom čitave godine organizuje zanimljiva putovanja u regiju Emilija-Romanja i njen blistavi biser grad Rimini, nadamo se da ćemo se uskoro družiti na njegovoj obali, trgovima i ulicama.


Ravena – grad najlepših mozaika

Ravena se nalazi u neposrednoj blizini Jadranskog mora sa kojim je spaja 11 kilometara dugi kanal Kandiano, koji je prokopan još 1738.godine po nalogu pape Klementa XII.


Svetac zaštitnik Ravene je Sveti Apolinarijus Antiohijski, a velika procesija u njegovu čast se odvija na ulicama ovog prelepog grada svake godine 20.jula.


Svi koji se upute u Ravenu treba da znaju da je ovaj stari grad tokom čitavog perioda antike i srednjeg veka predstavljao jedan od najvažnijih centara političke, vojne i ekonomske moći u čitavoj Evropi.


Priča o Raveni počinje još u vreme starih etruraca, ali veći značaj grad dobija 27.godine pre Hrista kada imperator Oktavijan Avgust odlučuje da Ravena postane jedna od dve glavne pomorske baze rimske ratne flote. Sa 250 moćnih ratnih galija stigli su legionari i mornari a za njima zanatlije i trgovci. Politički značaj Ravena dobija 402.godine kada car Honorije odlučuje da svoju prestolnicu premesti iz Milana (Mediolanuma) u Ravenu i da odatle upravlja Zapadnim Rimskim carstvom. Za samo 74 godine u Ravenskoj palati se smenilo 16 careva, a poslednji je bio petnaestogodišnji Romulus Augustus koji je nakon poraza od varvara predvodjenih Odoakarom u septembru mesecu 476.godine postidjen napustio grad i otišao u izgnanstvo u daleki Napulj.


Odoakar je stavio tačku na viševekovno Rimsko carstvo, ali njegova vladavina nije trajala dugo jer ga je 493.godine tokom večere u palati mučki ubio kralj Ostrogota Teodorik.


Nastupa period od 47 godina Ostrogotskog kraljevstva koje je tada obuhvatalo zapadni Balkan i veći deo Italije i čiji je centar bio u Raveni. Nakon toga Ravenu 540.godine konačno osvaja Justinijanov čuveni vojskovodja Belisarius i tada počinje zlatno vizantijsko doba ovoga grada.


Najveći broj umetničkih spomenika i sakralnih objekata koji krase ovaj grad nastali su u periodu ostrogotske i vizantijske vladavine, dakle tokom 5. i 6 veka. Zbog njihove lepote I značaja Ravena se 1996.godine našla na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.


Putnici turističke agencije Eta tours koji posete Ravenu moći će da obidju baziliku San Vitale. Radjena je u vreme biskupa Eklesija I Maksimiana u periodu od 532. do 547.godine. Sredstva za izgradnju u iznosu od 26.000 zlatnika solida donirao je lokalni bankar Julius Argentarius po kome se danas naziva ulica koja vodi do bazilike. Najveće blago ove bazilike su prekrasni vizantijski mozaici. Tematski se mogu podeliti u tri grupe: starozavetni gde se ističe scena žrtvovanja Isaka od strane njegovog oca Avrama, novozavetni gde su prisutni prikazi četvorice jevandjelista i dvanaest apostola sa Hristom, dok treći deo predstavljaju ktitorske freske na kojima su portreti imperatora Justinijana i njegove supruge carice Teodore, njihove dvorske svite kao i Ravenskih episkopa. Na samo par metara od basilike San Vitale nalazi se Mauzolej carice Gale Placidije gradjen u periodu od 425. do 450.godine. Iz nepoznatih razloga ona nije sahranjena u njemu već u mauzoleju svog brata Honorija u Rimu.


Gala Placidija je bila veoma moćna i uvažena žena u poznom antičkom period. Otac joj je bio car Teodosije I, braća car zapada Honorije i car istoka Arkadije, a iz braka sa Konstancijem III dobila je sina Valentiniana III.  Tokom njegove vladavine ostvarila je veliki političi uticaj.


Kada se prošetamo duž trgova Piazza del Popolo i Piazza Garibaldi, stići ćemo do male kapele iz 18.veka u kojoj je sahranjen najveći italijanski pisac iz perioda renesanse Dante Alegjeri. Čovek koji je najviše zaslužan za standardizaciju savremenog italijanskog jezika morao je  zbog političkih razloga da napusti rodnu Firencu. Lutao je iz grada u grad po čitavoj tadašnjoj Evropi da bi utočište na kraju pronašao u Raveni 1318.godine. U ovom gradu je zajedno sa suprugom Djemom Donati proveo poslednje tri godine života.


Tri puta su toskanci pokušavali da prenesu njegovo telo u Firencu, ali bez uspeha. Pesnik i autor čuvenog dela Božanstvena Komedija je ostao zauvek u gradu Raveni.


A kada se naši dragi putnici umore od razgledanja ovog prelepog drevnog grada, mogu da se odmore i okrepe uz čašu lokalnog vina Lambrusco, kao i uz odličan sladoled u nekom od brojnih kafića i restorana duž glavne ravenske ulice Via Camillo Cavur.


Svi koji se odluče da sa turističkom agencijom Eta tours iz Beograda uskoro posete Ravenu i prelepu italijansku regiju Emilija-Romanja vratiće se svojim kućama puni prelepih utisaka. Uspomene koje budu doneli sa sobom sa ovog divnog putovanja u Italiju, trajaće večno.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite