Sirmione – Putovanje na jezero Garda


Sirmione – Putovanje na jezero Garda

Sirmione – Putovanje na jezero Garda

Sirmione putovanje vodi vas u jedno od najšarmantijih gradića na najvećem jezeru u Italiji. Nalazi se na polustrvu a pogled sa njegove plaže lako će vas prevariti da ste negde na obali mora. I sama arhitektura je takva – kamene kuće, uske ulice kojima ne smete da vozite, dok šetate pored visokih palmi i mame vas ogromne kugle sladoleda mnogobrojnih đelaterija.


No, nije Sirmione samo uživanje na plaži. Ovde ćete naći i impozantan zamak Skaligeri iz 13. veka, koji je pripadao vladajućoj porodici iz Verone. Ne samo da je jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih zamaka u Italiji i da možete da obiđete njegove hodnike oivičene teškim zidinama, već ćete sa kule od 47 metara imati jedan od najlepših pogleda na poluostrvo. Do vidikovca vas vodi 146 stepenika, gore često duva vetar, platićete simboličnu ulaznicu, ali videćete, vredi se popeti.


U blizini zamka naći ćete i stanicu brodova, ako biste da krenete na panoramsko krstarenje jezerom Garda. Tokom sezone, ove ture treba rezervisati unapred za svaki slučaj.

Obala Sirmione Putovanje


Sirmione putovanje

No, Sirmione putovanje ne bi bilo kompletno ako ne bi uključivalo i uživanje u zalascima sunca i pogledima sa plaže uz Alpe u pozadini. Plaža se nalazi ispod zamka, videćete je odozgo. Ipak, jedna od najpoznatijih nije ova, već malo udaljenija kamena plaža „Jamajka“ do koje može da se dođe čamcem, ali i gradskim vozićem.


Lepote Sirmionea hvalili su rimski pesnik Katul iz prvog veka pre nove ere, kao i Gete, nemački pisac s kraja 18-og. U Sirmioneu je arheološko nalazište dobilo ime po antičkom pesniku, te se zove Grote di Katulo. Ovde su pronađeni ostaci rimske vile iz Katulovog vremena, za koju se veruje da je pripadala njegovoj porodici. Vremenom je zgrada počela da tone. U Sirmioneu je volela da uživa i čuvena operska diva Marija Kalas, koja je ovde imala vilu.


Oni koji dolaze sa decom, vole da posete takozvani Gardalend sa 35 različitih vožnji u luna parku. Ljubitelji vina mogu da bukiraju turu degustacije u okolini Sirmionea.


Dok ste u ovom gradu, odvojite vreme da prošetate istorijskim centrom punim kafea, prodavnica i hotela. Ne treba vam više od sat vremena da ga prepešačite celog. Na obali se nalaze restorani i pontoni, gde ćete možda da napravite pauzu za ručak uz graktanje galebova i pljuskanje talasa.


A onda rezervišite još malo vremena za obilaske. Jer, u Sirmioneu ćete videti Crkvu Santa Maria dela Neve iz 15. veka. Imajte u vidu kada dolazite preko leta da čitav gradić ume da bude krcat, pa tako i znamenitoriti koje ste planirali da posetite a u koje možda nećete moći odmah da uđete.

Pogled sa Zamka Sirmione Putovanje


Lekovite vode

Sirmione je poznat i kao banja, jer se ovde nalaze i termalna kupatila. Voda bogata sulfatom izvire ispod jezera a dobra je za veliki broj obolenja. Posetioci neretko dolaze i tek da bi se opustili u banjskim vodama. U predelu izvorišta, hoteli obično nude svoja kupatila. Ukoliko niste smešteni u nekom od njih, možete da rezervišete tretman u jednom od spa centara, ali potrudite se da ih kontaktirate unapred da se ne dogodi da je banja puna.


Ako u Sirmioneu provodite više dana, krenite u kratak izlet i do crkve Madonna della Corona, koja izgleda kao da se promalja iz strme stene.

Sirmione Putovanje

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite