Umbrija putovanje: Poslastica Italije


Umbrija putovanje Poslastica Italije

Umbrija Poslastica Italije

Umbrija putovanje je nešto na šta smo izuzetno ponosni, jer naši putnici mogu da upoznaju centralnu Italiju koja je cvetala mnogo pre starih Rimljana i porodice Mediči. Jedini način da saznate više o Etrurcima i njihovoj civilizaciji, a da istovremeno vidite i ostatke etrurskih građevina iz petog ili šestog veka pre naše ere, jeste da krenete sa nama na put.


Jer, kako je EtaTours specijalizovana za putovanja u Italiju, tako vam stalno donosimo nove zanimljive ture, a ovu smo osmislili upravo po meri naših radoznalih putnika, uvek spremnih da otkriju nove destinacije.


Umbriju svakako treba da vidite pre Toskane ili Rima. Putujući kroz regiju, upoznaćete načine na koje su Etrurci i Umbrijci gradili svoja utvrđenja, a podsetićemo vas i da su Rimljani Etrurce zvali Tuski ili Etruski, po čemu je i sama Toskana dobila ime. Etrurci i Umbrijci su se zajedno u jednom momentu suprotstavili čak i Rimu.

Pperudja Umbrija


Gradovi u umbriji

Umbrija putovanje nije samo poslastica Italije u smislu istorije i kulturnog nasleđa, već i čokolade. Naime, u glavnom gradu ove regije (koja je inače jedina na Apeninskom poluostrvu koja ne izlazi na more), prave se i poznate čokoladice koje se zovu „baći“ (ili poljupci).


Ovo je mali uvod u Peruđu, glavni glad Umbrije, jer ćete „baći“ naći u čokolateriji „Peruđina“. Naime, Peruđa je bio jedan od 12 najvažnijih etrurskih gradova. Nalazi se 164 kilometra severno od Rima i 148 jugoistočno od Firence. Prvi put se zvanično pominje u četvrtom veku pre nove ere kao Peruzija.


Danas važi za univerzitetski grad, čije su institucije osnovane još u 14. veku. Ima razvijenu kulturnu scenu, popularan džez festival, i vrlo šarmantan centar grada kojim dominiraju Palazzo dei Priori (Gradska kuća) iz 11. veka, Katedrala Svetog Lorenca, čija zgrada je građena gotovo 150 godina od sredine 14. veka, kao i Fontana Maggiore iz 13. veka.


Pored Peruđe, Umbriju krasi još puno lepih gradova, koji čuvaju sjajno istorijsko nasleđe. To su Spelo, Gubio, Todi, Spoleto, Asizi, Orvieto, i drugi, od kojih gotovo svaki ima stari centar na uzvišenju.

Asizi Umbrija


Umbrija putovanje

Umbrija putovanje ne bi bilo kompletno da se ne pomene Franja Asiški, katolički svetac i jedan od zaštitnika Italije, koji je upravo u Umbriji i rođen. Zašto je poznat kao Asiški? Zato što je odrastao u gradu Asiziju, u kojem se danas nalazi bazilika iz 13. veka gde je Franja i sahranjen. Tavanicu crkve oslikao je čuveni italijanski slikar Đoto.


Asizi će vas osvojiti kamenim kućama i uskim ulicama, kao i sjajnim pogledom na umbrijsku dolinu u sumrak. Ovde treba da probate sendvič sa svinjetinom, ili pršutu od divlje svinje, dok je cela Umbrija poznata po tartufima, koje ćete lako naći kao dodatak raznim pastama.


Orvieto je još jedan mali grad koji krasi srednjovekovna arhitektura, ali i etrursko nasleđe. Popnite se na toranj Torre del Moro i uživajte u pogledu na gradić sivkastih krovova, koji još čuva etrurski bunar i ostatke utvrđenja Etruraca. Ovo je, inače, poslednji etrurski grad koji su Rimljani osvojili u trećem veku pre naše ere.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite