Upoznajte banju Montekatini


Upoznajte banju Montekatini

Upoznajte banju Montekatini Italija

Upoznajte banju Montekatini

 

Čuvena banja Montekatini u Italiji proglašena je delom svetske kulturne baštine 2021. Unesco ju je uvrstio među „velike banjske gradove Evrope“ zbog poznatih mineralnih izvora i arhitekture, i jer je banja bila izuzetno popularna destinacija za evropsku elitu od 18. veka.

Montekatini Terme, kako joj je zvaničan naziv, uključili smo u neke od naših aranžmana vezanih za obilazak Toskane. Kako mnogi u ovu italijansku provinciju idu zbog poznatih gradova poput Firence, Livorna ili Pize, a za Montekatini nisu ni čuli, ovoga puta vam predstavljamo šarmantnu mondensku banju u kojoj i dalje postoji palata Medičijevih i koju su pohodile slavne ličnosti vekovima!

 

Banja Montekatini

Ovde se od davnina znalo da postoje izvori slane vode, koji su kako je vreme prolazilo, meštanima močvarnog područja donosili so, a kasnije je utvrđeno da voda ima i lekovita svojstva. Ukupno postoji 11 izvora, ali se njih šest aktivno koristi.

Zamak Montekatini koji se nalazi na brdu iznad banje a danas je poznat kao Montekatini Alto, pominje se još u srednjem veku. I tada je ovde postojala banja, a kasnije je voda prebacivana i u dolinu. I pre Medičijevih i 14. veka, postojali su pokušaji da se dolina isuši i da se tu napravi naselje. Ipak, Kozimo I je bio prvi čovek koji je podigao most iznad blatnjave vode, a onda je usledio ekonomski rast, uključujući i obnovu zdanja vezanih za termalna kupatila.

U 18. i 19. veku postaje popularno da se evropska elita odmara i oporavlja u banjama širom Starog kontinenta. Takva tradicija se nastavlja i tokom 20. veka, a i dan-danas možete da vidite otiske imena slavnih ličnosti koje su ovde boravile. Ovde ste nekada lako mogli da upoznate italijanske kompozitore Đuzepea Verdija i Đakoma Pučiinija, a kasnije holivudske glumce.

 

Atrakcije Montekatini Termi

Dakle, obavezno treba da prošetate centralnom ulicom Montekatini Termi koja se zove Viale Verdi. Ovde se nalazi Palazzina Regia, zgrada koju je porodica Mediči koristila kao letnju palatu. Ono što je danas ulaz u pozorište „Verdi“ nekada su bili Paviljone soli (Padiglione dei Sali). To su u stvari bili kiosci u kojima se prodavala so u ranom 20. veku.

Sa druge strane ulice naći ćete Gradsku kuću u kojoj se danas nalazi i Muzej savremene umetnosti. Zgrada je građena od 1913. do 1919. godine na mestu gde su nekada bile štale velikog vojvode, a kako bi grad dobio reprezentativnu instituciju kakvu je banja već trebalo da ima s obzirom na svoju popularnost.

 

U ovoj ulici se nalazi i ovdašnja „aleja slavnih“ sa imenima poznatih posetilaca iz celog sveta.

Što se tiče samih kupatila, obavezno posetite neka od njih. Uzmite, na primer, Terme Tettuccio, kompleks gde se ide zbog lečenja povišenog holesterola, bolesnih bubrega i jetre, stomačnih tegoba, ali i sjajne arhitekture. Vodom se možete umiti, ali se ona i pije.

 

Posebna atrakcija jeste i Montekatini Alto, brdo na koje ćete se popeti lokalnom žičarom ili fonikularom. Pored srednjovekovnog zamka, videćete i tradicionalne kuće, uske ulice, sjajan pogled na dolinu, ali obavezno ostavite vremena i da probate, recimo, italijanske raviole na malom trgu u centru sela.

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite