Venecija – Putovanje kroz istoriju


Venecija – Putovanje kroz istoriju

Venecija – Putovanje kroz istoriju

Venecija putovanje odvešće vas da vidite grad kakav ne postoji nigde u svetu i za koji su čuli gotovi svi na zemljinoj kugli. Ovo uopšte ne čudi ako se zna da je ne samo izgrađen u moru, već da je kao takav opstao vekovima – od sedmog kada je osnovana Mletačka Republika, pa sve do 18. veka.


Samo zamislite da kući idete čamcem, da umesto prognoze vremena zbog poledice ili sparine, gledate koliki je nivo vode u februaru kada se tradicionalno očekuje oseka, ili oktobru kada nadođe plima.


Ovo je pride prilika ne samo da se provozate gondolom, već i da se upoznate sa tradicijom Veneta, čuvene provincije na severu Italije kojoj je Venecija glavni grad.

Most Uzdaha Venecija Putovanje


Venecija putovanje

Kada pođete na putovanje kroz Veneciju, uvidećete da biste ovde uvek mogli da provedete bar još neki dan. Ali, naši vodiči će vam pomoći da obiđete najznačajnije znamenitosti, one koje ne smete da propustite - da se popnete na poznate mostove, fotografišete na Trgu Svetog Marka i čujete priču o trgovini Mlečana ili famoznom karnevalu.


Sigurno ste videli sijaset slika vožnje kroz kanale Venecije, ali ništa ne može da zameni osećaj ljuljuškanja kroz uske prolaze između visokih kitnjastih zgrada koje zapljuskuje more. Znate li da Veneciju preseca 150 kanala preko kojih je podignuto čak oko 400 mostova?


Neke od najpoznatijih ćete i sami videti. Tu su nezaobilazni Rijalto, zatim takozvani Most uzdaha, i Most Akademije. Prvi je izgrađen u 16. veku i najstariji je od četiri mosta na Velikom kanalu. Pre njega je na istom mestu bio drveni koji se na polovini podizao kako bi mogli da prođu brodovi. I ovaj kameni je kasnije napravljen u obliku „špicastog“ luka. Rijalto je više puta obnavljan, čak se desilo da se urušio i u moderno doba zbog velikog broja posetilaca. Zato je pri poslednjoj obnovi posebna pažnja posvećena stabilnosti.


Most uzdaha je jedan od najfotografisanijih. Iako mu naziv ima romantičan prizvuk, daleko je od toga. Naime, kažu da su ljudi kojima bi bila izrečena presuda u prostorijama u okviru Duždeve palate, prolazili preko ovog mosta dok su ih vodili u zatvorske ćelije sa druge strane malog kanala. Kroz rozete na mostu bi poslednji put bacili pogled na slobodno more – i uzdahnuli.


Most Akademije novijeg je datuma. Iako je još u 15. veku predlagano da se ovde napravi prelaz preko Velikog kanala, tadašnje vlasti su se ideji smejale. Trebalo je da prođe nekoliko vekova da bi on i nikao na ovom mestu, a od 1933. postoji ovaj današnji. Odavde ćete napraviti neke od najboljih fotografija kanala na čijem se izlazu vidi Santa Maria dela Salute a kada ga pređete, možete i da dođete do same crkve.


Međutim, da li ste znali da u Veneciji postoje i privatni mostovi? Da, male kamene prelaze koriste i vlasnici starih kuća.

Rijalto Venecija Putovanje


Venecija aranžman

Putovanje u Veneciju svakako ne bi bilo kompletno ako ne prošetate preko Trga Svetog Marka, ne vidite istoimenu baziliku ili toranj Kampanilu. Venecijanci su sujeverni, pa ih nikada nećete uhvatiti da prolaze između dva stuba na ulazu na ovaj trg, ali vi nastavite kroz haustor Sat kule i odšetajte uskim ulicama skroz do Rijalta. Tamo svratite na poznatu pijacu, unajmite gondolu, idite u šoping ili probajte neki od italijanskih specijaliteta.


Ako imate sreće, videćete i kuću u kojoj je živeo najpoznatiji putnik sveta svih vremena – Marko Polo.

Veliki Kanal Venecija Putovanje

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite