Bratislava Putovanje 2024 Aranžman

/ €

 


 

Bratislava – glavni grad Slovačke, od uvek je bila kulturno sedište srednje Evrope. Kao i Budimpešta, Bratislava se prostire duž obale Dunava.Prošetaćemo istorijskim jezgrom grada od Hvjezdoslavskog trga do katedrale Svetog Martina u kojoj je krunisano čak 11 austrijskih vladara među kojima i Marija Terezija. Naša preporuka je da i vi krenete sa nama kraljevim stopama...

Prestonicu Slovačke, Bratislavu, svake godine poseti na hiljade turista koji su spremni da osete duh starog grada, ali i da vide građevine sagrađene u najrazličitijim arhitektonskim stilovima. Sve one su poređane jedna do druge, tako da ih nije teško obići, čak ni za kratko putovanje.


Ovo je jedini glavni grad koji stoji na tromeđi, tačnije graniči se sa još dve države – Austrijom i Mađarskom. Blizu je austrijske prestone Beča, a poseduje neke od najvećih turističkih atrakcija koje jednostavno morate obići ukoliko ste se odlučili na put do Bratislave.


Zamak u Bratislavi

Impozantni dvorac se nalazi na brdu iznad Dunava i nije moguće da ga ne primetite. Jedan je do simbola Bratislave, a na svakoj razglednici iz slovačke prestonice se on i nalazi. Bratislavski dvorac jeste turistička atrakcija koja mora bar jednom u životu da se obiđe, a iako je u potpunosti uništen u požaru davne 1811. godine, on je već 1960. potpuno rekonstruisan i od tada je proglašen nacionalnim kulturnim spomenikom.


Slovačko narodno pozorište

Ovo je jedna istorijska zgrada koja je otvorena za javnost daleke 1886. godine, a nalazi se na takozvanom Hvijezdoslavovom trgu. I ona je nacionalni kulturni spomenik, a posetioce iz čitavog svega privlači svakog dana u godini. U samom pozorištu priređuje se interesantan program, pa je osim turističkog obilaska lepo i organizovati i kulturnu posetu njihovom teatru.


Restoran i terasa sa mosta u Bratislavi

Čuveni most slovačkog nacionalnog ustanka je tokom svoje gradnje prouzrokovao uništenje mnogih istorijskih delova. Međutim, on je danas u velikoj meri ubrzao saobraćaj u ovom delu grada. a ono što je naročita atrakcije jesu terasa i restoran sa kojih se pruža jedinstveni panoramski pogled. Restoran na vrhu mosta u Bratislavi je atrakcija koju zaista vredi posetiti.


Palata slovačkog predsednika

Predsednička palata jeste elegantan zgrada koja je izgrađena u rokoko stilu davne 1760 godine, a s obzirom na to da je ona rezistencija slovačkog predsednika lokalno stanovništvo je naziva Slovačkom belom kućom. Mnogobrojni balovi i proslave su održavani u pomenutoj palati, a priređivali su ih Habzburzi, dok je jedno vreme bila i barokni muzički centar. Poznata je i po tome što je upravo u njoj čuveni Jozef Hajdn izvodio svoja dela.


Nadbiskupova palata se ne propušta

Ovo je još jedna turistička atrakcija koju morate posetiti u Bratislavi, a nalazi se na Starom gradu. Nadbiskupska palata je nekada bila sedište ostrogonske nadbiskupije, dok je danas jedno umetničko delo i zdanje u kojem je smešten gradonačelnik ove prestonice.


Kakav je noćni život u Bratislavi?

Bratislava je idealan grad ukoliko volite da „blejite“ kao što kažu mladi, pa će vas dočekati preko dana u svom opuštenom stilu, ali će se već sa zalaskom sunca i promeniti.


U trenutku kada padne mrak, ovaj slovački grad oživi, a klubska scena doživljava svoj vrhunac. Za nešto novo predlog je da posetite stare vojne bunkere ispod zamka u Bratislavi, a tu ćete pronaći i neke od najpopularnijih dj-eva. Upravo je na ovom mestu rođena slovačka haus, tehno i džangl muzička scena.


Za hipstere tu su klubovi u Karpatskoj ulici, koja će vas i dočekati sa prilično neobičnim mešavinama raznih skluptura. Sa terasa i iz barova se pruža divan pogled na zamak i Stari grad, tako da možete organizovati i neko romantično druženje baš na ovom mestu.

 

 

 

 

Putovanje  Bratislava 2024

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Pozovite