Krakov Putovanje 2024

Krakov Autobusom 2024

Putovanje Poljska Krakov Aranžmani

 

Putovanje Krakov – Nekadašnja prestonica Poljske, danas njegova kulturna prestonica, ovaj grad legendi sve više privlači turiste iz svih krajeva Evrope. Smešten na obalama reke Visle, svojim velelepnim zdanjem tvrđave i brda Wawel i najvećim Evropskim  srednjovekovnim trgom Rynek ne može Vas ostaviti ravnodušnim. Na glavnom trgu, pored ogromne srednjevekovne tržnice Sukiennice, videćete poznatu Baziliku Sv. Marije sa dva tornja nejednake visine, o kojoj ćete od našeg vodiča čuti zanimljivu legendu, zatim crkvu Sv. Adalberta, a u blizini je i poznata Florijanska kapija. Nudimo Vam fakultativne obilaske rudnika soli Velička, koji se sastoji od velikog broja dvorana i tunela, na čak 9 nivoa, i u kojem možete sići do dubine od 327m. Nije ni čudo što je UNESCO odlučio da ovaj velelepni rudnik uvrsti u svoju listu. Pored Veličke, drugi izlet obuhvata kompleks koncentracionog logora iz Drugog Sv. Rata Aušvic-Birkenau, koji se nalazi u južnom delu Poljske, a danas je pretvoren u muzej. Jerejska četvrt Krakova, Kazimierz danas je vrlo zanimljiva turistima, koja sve do 18. veka je bio zaseban grad u kojem je sve do holokausta živeo veliki broj Jevreja.  Grad je privlačan kako mladima, tako i turistima ostalih starosnih dobi. Mnoštvo kafića, restorana i klubova, od kojih su većina ispod nivoa glavnog  trga, učiniće vašu posetu Krakovu jedinstvenom i nezaboravnom.

Krakov Prvi Maj 2024 Aranžman

/€

Krakov Prvi Maj 2024
Program u pripremi...
Kalendar 6 dana / 3 noći
Bus Autobusom
Krakov Nova Godina Autobusom

/€

Krakov Nova Godina 2024
Program u pripremi...
Kalendar 6 dana / 3 noći
Bus Autobusom

Magični grad starog kontinenta jedinstveni je opis za Krakov za koji se vezuju brojne legende, a ono što je osetno jeste njegov šarm i lepota. Ovo nije gradić starinskog izgleda, već naprotiv jedna moderna civilizacija i naseobina. Posle Varšava, on je najveći grad u Poljskoj, a smešten je u južnom delu na obalama reke Visle.


Mnogima ipak Krakov ostavlja utisak jednog zaboravljenog gradića iz prošlosti, a to je i s razlogom jer je ovo jedan od najstarijih gradova Poljske. To je i ono što u Krakov privlači ogroman broj turista svake godine.


Stari grad u Krakovu

Obilazak svakog turiste ovog poljskog gradića počinje od glavnog trga – Rynek koji je smešten u centru starog gradskog jezgra. Pravi je magnet za turiste, sa svojom površinom od oko 4 hektara, predstavlja drugi po veličini trg u čitavoj Evropi.


Na samom centru gradskog trga nalazi se spomenik čuvenom pesniku Adamu Mickijeviču, a t uje i hala Sukienice koja je jedan od najpoznatijih detalja Krakova. U samoj aleji Sukienice možete prošetati pijacom i kupiti različite suvenire koji su znatno jeftiniji od onih u lokalima na centralnom gradskom trgu.


Prekinuta melodija u Krakovu

Bazilika Svete Marije privlači svojom veličinom i jedinstvenom lepotom mnogobrojne turiste, a naročito za vreme interpretacije magične „prekinute melodije“.


Legende nam govore da je u 13. veku usled najezde Tatara, dežurni stražar sviranjem u trubu obavestio građane o neprijatelju koji se približava. Tada su gradske kapije na vreme bile zatvorene i to neposredno pre no što je jedna strela pogodila svirača direktno u grlo on je uspeo da završi svoju melodiju.


Upravo se danas, sviraču u čast, sa više kula bazilike čuje ovaj karakterističan zvuk trube koja zasvira četiri puta i to naglo prekidajući melodiju svaki tu. Upravo je to čuvena „prekinuta melodija“ koju obavezno poslušajte ukoliko ste u prilici.


Krakov – Univerzitetski grad

S obzirom na to da je Krakov i univerzitetski grad i centar Evrope, lepo bi bilo da obiđete i Jagelonski univerzitet koji je osnovan 1364. godine. Ovo je inače drugi najstariji univerzitet u centralnoj Evropi.


Za sve ljubitelje umetnosti i kulture, preporuka je da se posete mnogobrojni muzeji. Naša preporuka je podzemni muzej koji se nalazi ispod glavnog gradskog trga, kao i galerija Poljskog slikarstva gde se nalazi čuvena slika „Dama s hermeliom“ Leonarda Da Vinčija.


Uopšteno gledano Stari grad Krakova je prepun znamenitosti koje vredi posetiti, a svakako je najbolji način da idete polako, staloženo i bez panike. Ukoliko vam se čini da je teško Krakov obići sami, bolje je i da angažujete lokalnog vodiča, a upravo je glavni trg prepun lokalaca koji će vođeni svojim iskustvom prepoznati turiste i ponuditi obilazak.


Legenda o Krakovu

Za kraj današnjeg teksta da podelim osa vama još jednu legendu o krakovu, a tiče se zmaja koji se pojavio kada je nastanio pećinu ispod brda Vavel.


Zmaj je u tom periodu sejao strah, tako što je uništavao sve pred sobom, hranio se stokom i devojkama pa je tadašnji kralj naredio da se on ubije. Onome ko bi u toj avanturi uspeo obećao je ruku svoje kćeri.


Ipak, na kraju nakon mnogobrojnih pokušaja slavnih vitezova, zmaja je uspeo da pobedi jedan obućar koji se dosetio da kupi ovcu, natopi njenu vunu sumporom i takvu je prinese zmaju koji je pojeo i osetio neverovatno žeđ.


Kako bi se napio vode, zmaj se nakon toga spustio do reke Visle, počeo da pije vodu i to u ogromnim količinama, ali nikako nije mogao da se napije. Nakon što je popio pola reke, toliko se naduo da je i eksplodirao.


Šta mislite, da li je obućar dobio kraljevu ćerku?


Proverite već sa prvim odlaskom u Krakov.

Krakov Putovanje 2024 Poljska Povoljno

 
Zašto treba da posetite Krakov? Krakov je čudesan grad bogate, zanimljive i,  pre svega, potresne...
Šta videti u Krakovu?

 

 

Pozovite