Drač - letovalište u Albaniji


 Drač - letovalište u Albaniji

Drač - letovalište u Albaniji

Albanija nije jedna od uobičajenih turističkih destinacija. Ipak, prelepe albanske plaže zaista mogu  iznenaditi turiste. Albanija ima brojna mjesta na kojima se možete opustiti – od predivnih odmarališta na mestu na kom se sudaraju Jadransko i Jonsko more, preko grada na obali kao sto je Drač  do letovalista kao sto je Saranda I Ksamil, do mondenskog letovalista Valona(Vlora).
Albanija se  otvara i ubrzano preuzima svoje mesto na turističkoj mapi. Zemlja Bunkera i Mercedesa, egzotične kuhinje i prelepe obale.  Popularno mediteransko letovalište  u letnjij seyoni je puno turista iz celog sveta. Šetajući ulicama Drača, ima ćete utisak kao da ste u Grčkoj  a opet tu je i deo vrlo blizak nama, od hrane pa do načina života.


 Drač - letovalište u Albaniji


Drač je grad na severu Albanije i jedan od gradova najbližih Srbiji. ..   Popularno mediteransko letovalište, u letnjoj sezoni je puno turista iz celog sveta. Šetajući ulicama Drača, ima ćete utisak kao da ste u  Italiji, a opet tu je i deo vrlo blizak nama, od hrane pa do načina života
Drač je drugi po velični grad u Albaniji, smešten na Jadranskoj obali i udaljen  33 km od glavnog grada Tirane.
Drač kroz istoriju – od Grka,Rimljana do Kraljevine Srbije!

Grad su osnovali Grci u 7. veku p.n.e i prvobitno je nazvan Epidamnos. Duži period je važio za najveću luku na Jadranu. Drač je imao burnu istoriju sa čestim promenama vlasti što je uticalo na gradsku arhitekturu.

Grad su zauzeli Rimljani koji su mu promenili ime u Dirrahhi. Drač je bio polazna tačka Via Egnatie koja je povezivala  grad sa Konstantinopoljem.
Nakon osvajanja Konstantinopolja 1204. grad menja ime u Durazzo.
Vekovima je bio najveća luka u evropskom delu Osmanskog carstva, a kada je Albanija postala nezavisna 1912. godine, Drač je postaje njen glavni grad i bio je prestonica Albanije sve do 1920.godine.

Dobija svoje konačno ime osamdesetih godina. Uništen je vise puta u zemljotresima. Za vreme II Svetskog rata bio je okupiran od strane nemackih trupa, koje su potpuno uništile luku prilikom povlačenja.

Danas je to moderan grad koji se širi i gradi. Staro jezgro je dobro očuvano, a oko starog grada razvio se novi deo sa modernim  naseljima, bulevarima i šetalištima. Feriboti saobraćaju svakodnevno do Italije. U južnom delu grada, uz prelepu peščanu plažu, izgrađeni su hoteli.Bulevar duž kojeg su palme Vas vodi do centra grada.
Drač je poznat i po restoranima koji nude ukusne morske specijalitete. Sve to uz gostoprimstvo lokalnog stanovništva čini ga veoma privlačnim za turiste.
Fasade zgrada su šarene, žute, crvene, ljubičaste,  čime se gradska arhitektura danas ponosi. Nekada su sve zgrade u gradu bile sive i sumorne. Grad i država su bili zatvoreni, nije bilo novca, pa su sa malo ideje i boje na fasadama razbili sivilo grada.


Šta posetiti u Draču?


Postoji mnogo kulturno-istorijskih  spomenika u Draču i njegovoj okolini koji svedoče njegovoj burnoj prošlosti.
Jedan od njih je i   amfiteatar rimskog cara Trajana , izgradjen u drugom veku p.n.e.. Samo trećina je ostala sa
uvana do današnjih dana,  ostatak amfiteatra je rekonstruisan po skicama i semama. Bio je u upotrebi 200 godina. Mogao je da primi oko 20.000 ljudi.
U blizini šetališta  nalazi se Arheološki muzej, prvi i najveći arheološki muzej u Albaniji. U muzeju se čuva preko 3200 predmeta.

Jedna od kulturno istorijskih znamenitosti koju vredi posetiti je i dvorac u Draču (Kalaja e Duresit). Ovu tvrđavu sagradio je vizantijski car Anastazije I u 5. veku. Tada je Drač važio za jedan od najutvrđenijih gradova na Jadranu.

Na glavnom trgu se nalazi Fatihova dzamija, koja je stara vise od pet stotina godina.
Grad jos uvijek ima čuveno Rimsko kupatilo, koje je u potpunoj funkciji - kupatila sa toplom i hladnom vodom.
Tu su I otaci starog akvadukta, izgradjenog u 2.veku p.n.e, zatim ostaci crkve iz 6. veka sa bazilikom Arapaj, zidine vizantijskog grada iz 6. veka, kao i venecijanske kule iz 14. vijeka.
Već smo pomenuli da Drač ima puno restorana i kafića, gde možete probati tradicionalnu kuhinju. Postoji i popularni bar koji se nalazi u jednoj od kula starog grada. Uveče se ulice pretvaraju u pešacku zonu. Drač je poznat na albanskoj rivijeri kao turistička destinacija koja nudi najviše mogućnosti za dnevni i noćni provod.  


Zbog čega se odlučiti da letovanje provedete baš u Draču?

Dugačke peščane plaže,beli pesak  i tirkizno plavo more glavni su razlozi koji privlače turiste u ovo popularno letovalište u Albaniji.

 Gradska plaža u Draču je idealna za porodični odmor sa decom. Durres beach se proteže ka jugu dužinom od oko desetak kilometara. Karakteristična je po svom sitnom pesku.
Među poznatijim plažama van grada koje pored belog peska karakteriše I izuzetno  čisto more su plaže Golemi, Mali Robi i Gjenerali. Okružene borovom šumom predstavljaju pravu oazu i savršeno mesto za opuštanje. Svojom neobičnom lepotom izdvaja se i kamenita plaža Badhori.

Za lubitelji ronjenja tu je i Lalzi zaliv, koji se nalazi severno od Drača. Voda u zalivu je  čista, a na plažama nema mnogo gužve. Među turistima je naročito popularan Rt Rodon, kao i plaža Spilje, koja je sasvim opravdano svojom lepotom zaslužila epitet “rajska plaža”.

 

Kako stići do Drača?

Drač je od Beograda udaljen oko 770 kilometara. Sa našom agencijom Eta tours možete krenuti na Vaše letovanje u Drač sa udobnim turističkim autobusom,ukoliko se odlučite za paket aranžman.

Za turiste koji se odluče da u letovalište Drač putuju automobilom  preporučuje se vožnja preko Kosova, rutom: Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom – Tirana – Drač.
 Za ulazak na Kosovo potrebna je samo lična karta, a od januara 2021. godine za prelazak albanske granice ne treba pasoš (Ali mi ipak preporučujemo da poneste pasoš).Zeleni karton je neophodan.Takodje mozete putovati I preko Makedonije.

https://www.etaturs.rs/letovanje-albanija-valona-kruzna-tura.html

https://www.etaturs.rs/albanija.html

https://www.etaturs.rs/prvi-maj-albanija.html

https://www.etaturs.rs/letovanje-albanija-saranda.html

https://www.etaturs.rs/letovanje-albanija-ksamil.html

https://www.etaturs.rs/letovanje-albanija-drac.html

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite