Grad Istanbul, poznat je i kao Carigrad, Stambol ili Stambul.


Grad Istanbul, poznat je i kao Carigrad, Stambol ili Stambul.

Grad Istanbul, poznat je i kao Carigrad, Stambol ili Stambul.

Istanbul je jedini grad na dva kontinenta. I to je dovoljan razlog da ga posetite. A tih razloga ima još.

Osnovan oko 1.000. godine pre Hrista, iz Vizantskog carstva niknuo je veličanstven grad Konstantinopol, a posle otomanskog osvajanja grada, zadržao je svoje važno mesto u srcu imperije. Bio je glavni grad Turske sve do 1923. godine, kada je osnovana Republika Turska i kada je centar političke moći postala Anakara. Sedam godina kasnije preimenovan je u Istanbul.

Grad sa 15 miliona stanovnika pun je fascinantnih ostataka iz svoje duge i bogate istorije, s lokalitetima koji zadivljuju i one sa predrasudama o ovom gradu.Istanbul je smešten na Bosforskom tesnacu, i deli Evropu od Azije.

Najznačajnija mesta u Istanbulu su: Aja Sofija, palata Topkapi, Plava džamija i Grand Bazar. Većina turističkih atrakcija nalazi se u staroj četvrti Sultanahmet.


Grad Istanbul, poznat je i kao Carigrad, Stambol ili Stambul.

Taksim je i glavna lokacija za održavanje različitih događanja, kao i proslavu Nove godine. Uveče je tu posebno veselo, pa svakako nemojte zaobići ovo mesto. Odlično je povezano sa svim delovima grada, tako i sa starim centrom, pa ne morate brinuti kako ćete do centra.

Odlična lokacija je i oko tornja Galata i mosta Galata, koji se nalaze između Taksima i Sultanahmeta.


Aja Sofija

Aja Sofija ili Hagia Sophia (Crkva svete mudrosti) u prošlosti je bila crkva za krunisanje Vizantijskih careva a 1935. godine Mustafa Kemal Ataturk dao je da se pretvori u muzej. Danas je najposećenija turistička atrakcija u Turskoj. Aja Sofija je značajna po mnogo čemu. Izgrađena je 415. godine, uništena u požaru stotinak godina kasnije. pa iznova podignuta 537. godine kada postiže instant slavu kao carska crkva. Nakon otomanske okupacije grada 1453.godine, prenamenjena je u džamiju. Mozaici unutar crkve su prekriveni krečom, a spolja su dodata četiri minareta. Pored crkve nalazi se grob cara Konstantina Velikog. Ispred muzeja će vas čekati brojni turistički vodiči. Savetuje se da ga uzmete, kako biste se lakše upoznali sa svim detaljima unutar ove fascinantne građevine, jer je zaista kompleksno shvatiti sve ono što ćete unutra videti.

Palata Topkapi

Palata Topkapi potiče iz 15. veka kada ju je sagradio Mehmet Osvajač. Od tada služi kao baza sultana Otomanskog carstva koji su iz ovog utvrđenja na Bosforu upravljali sve do kraja 19. veka. Ogroman kompleks zgrada i vrtova sadrži i nadaleko poznati Harem, a za obilazak carskih odaja,  potrebno nekoliko sati.


Plava džamija

Odmah pored Aje Sofije nalazi se Plava džamija, izgrađena između 1609. i 1616. godine, koja i danas služi kao religijska građevina. Za obilazak džamije potrebno je imati  prikladnu odeću, što znači prekrivena kolena i ramena, a žene i prekrivenu kosu. Ukoliko zaboravite sa sobom poneti šal, dobićete ga na ulazu. Muškarci i žene ulaze kroz zasebne ulaze. Kada je izgrađena, Plava džamija je imala 6 minareta zbog čega je uzrokovala dosta nervoze u islamskom svetu, jer je do tada jedina džamija s tolikim brojem minareta bila Velika džamija u Meki. Zbog svega toga je kasnije džamiji u Meki dodat sedmi minaret. Naziv “Plava džamija” je dobila po boji pločica koje ukrašavaju unutrašnjosti džamije. Cela unutrašnjost predstavlja verovatno najfinije postignuće otomanske arhitekture. Direktno iza džamije nalazi se Arasta Bazaar gde se mogu kupiti ručno rađeni suveniri.


Cisterna bazilike

Cisterna bazilike tj. "Potopljena palata" ili "Potopljena cisterna" je najveća od nekad nekoliko stotina cisterni ispod grada, a nalazi se 150 metara od Aje Sofije, ispod antičke bazilike (po kojoj je dobila ime). Izgrađena je u 6. veku, kako bi se gradu osigurala pitka voda. Ogromne podzemne hale podupiru 336 stuba u 12 redova. Danas je cisterna bazilike jedna od popularnijih turističkih atrakcija a najveći hit je tzv. Meduzino kamenje u severozapadnom uglu.


Hipodrom

Antički hipodrom koji je dovršio Konstantin Veliki 330. godine bio je centar vizantijskog javnog života i mesto održavanja igara i trka. Danas je to trg Sultanahmet Mejdanı  a od tog hipodroma nije preostalo puno da se vidi, tek malo područje sa zidovima galerije na južnoj strani. U parku Atmejdanı koji se nalazi na tom mestu (Atmejdani na turskom znači „konjski trg“ ili “polje za konje”) možete vidjeti puno spomenika iz turske prošlosti: fontanu otomanskog sultana iz 1898. godine, 20 metara visok egipatski obelisk, stub sa zmijom koji je donesen iz Delfija, kao i  kameni obelisk koji je u originalu bio prekriven bronzom i zlatom, dok ga nisu ukrali vojnici 1204. godine.


Veliki bazar

Mnogima je pojam za Istanbulski šoping  poznat Grand Bazar ili Velika pijaca. Lokalno stanovništvo je zove “Kapali Carsi”. Pijaca je zapravo ogroman natkriveni kompleks prodavnica i štandova gde možete kupiti nakit, kožu, tursko posuđe, tepihe ili hranu. Koliko je Bazar veliki, govori podatak da ima 61 ulicu sa 4.000 prodavnica koje svakodnevno poseti između 250.000 i 400.000 ljudi. Na pijacu se ulazi kroz 11 ulaza i čim zakoračite ulazite u ogroman veličanstveni lavirint različite robe oko kojih se nadglasavaju trgovci željni da baš vi kod njih nešto kupite. Cenkanje je sastavni deo kupovine.


Sulejmanova džamija

Na vrhu brda iznad četvrti Sultanahmet uzdiže se  Sulejmanova džamija, jedna od najprepoznatiljivih simbola Istanbula. Izgrađena je za Sulejmana Veličanstvenog u 15. veku a projektovao je poznati otomanski arhitekta Sinan. Unutrašnjosti dominira 53 metra visoka kupola, dok je spoljni deo okružen predivnim mirnim vrtom, gde se nalazi otomansko groblje. Tamo su pokopani sultan Sulejman i njegova žena Hurem koju Zapad poznaje pod imenom Roxelana.


Pijaca začina

Pijaca začina je odlično mesto za sve koji vole uživati u novim gastro izazovima ili  kuvanju. Neverovatan je broj boja, ukusa i mirisa koje ćete ovde doživjeti. Za većinu začina ćete verojatno tek prvi put čuti, nećete znati šta sa njima ali svejedno kupite nešto jer recept će se kasnije lako naći na internetu.


Mala Aja Sofija

Pre nego što je car Justinijan izgrado Aju Sofiju, morao je testirati hoće li građevina podneti svu težinu structure, pa je prvo napravio minijaturnu verziju. Za vrijeme Otomanskog carstva, crkva je pretvorena u džamiju, baš kao i veća verzija ali za razliku od Aje Sofije koja je danas muzej, mala je i dalje džamija.


Toranj Galata

Toranj Galata sagrađen je u 14. veku, kada je sa svojih devet spratova bio najviša građevina u Istanbulu. Ovaj srednjevekovni toranj nalazi se u četvrti Galata/Karaköy, malo severnije od Zlatnog roga, rukavca koji razdvaja stari deo Istanbula od novog. Danas na gornjim spratovima rade restoran i kafić s prekrasnim pogledom na Bosfor, kao i noćni klub gde možete pogledati turski šou I ples.


Pešačka ulica

Pešačka ulica İstiklal Caddesi (Ulica nezavisnosti) je glavna ulica za kupovinu, s nizom restorana i kafića i vodi sve do trga Taksim na vrhu. Trg Taksim je centar modernog evropskog dela. Na samom trgu Taksim nalazi se državni spomenik Cumhuriyet Aniti izrađen 1928.godine u znak obeležavanja stvaranja Republike Turske, kao i kulturni centar Atatürk i opera. Trg se iz daljine prepoznaje po crvenom starom tramvaju koji tamo vozi, ali i ogromnoj reci ljudi koji tuda prolaze u potrazi za odećom, hotelima, restoranima ili menjačnicama. Trg je i glavno mesto za različite proslave poput dočeka Nove godine ili za javna okupljanja.


Devojačka kula

Na malom ostrvu ispred obale stoji 30 metara visoka Devojačka kula Kiz Kulesi, koja ima i zanimljivu priču. Prema popularnoj turskoj legendi, vizantijski kralj rekao je da se tu zatvori njegova kćer, nakon što je jedan prorok najavio kako će na svoj 18. rođendan ona umreti od ugriza zmije. Kada je taj dan napokon došao I skoro prošao, njen presretni otac doneo joj je kao poklon korpu punu voća, u kojoj se na žalost, skrivala zmija. Devojačka kula je zanimljiva, jer se sa nje pruža pogled od 360 stepeni na ceo Istanbul.

https://www.etaturs.rs/istanbul.html

 

https://www.etaturs.rs/uskrs-istanbul.html

 

https://www.etaturs.rs/istanbul-nova-godina.html

 

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite