Istanbul Putovanje 2024 Aranžmani

Putovanje Istanbul Povoljno

Istanbul 2024 ponude

 

Istanbul Putovanje 2024 - najveći i najvažniji grad u Turskoj. Nalazi se na obalama Bosforskog moreuza i Mramornog mora, na raskrsnici puteva koji vode sa Balkanskog poluostrva u Malu Aziju i iz Sredozemnog u Crno more. Jedini je grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta. U davna vremena poznat kao Konstantinopolj ili Konstantinov grad, kasnije Carigrad, a danas Istanbul, predstavlja najjače ekonomsko i kulturno sedište turske države, važan internacionalni i saobraćajni čvor, a ujedno i veoma zanimljiv turistički centar. 

Istanbul Putovanje je mesto na kome se vekovima unazad pričaju najuzbudljivije priče o ljubavi, velikim osvajanjima i borbama. Na mestu gde se spajaju istok i zapad, sačuvani su koreni daleke istorije, tradicija se prenosi sa kolena na koleno i čuvaju se tajne i legende protkane burnom prošlošću od zaborava. Idealan za ljubitelje dobre zabave, one koji vole da kupuju, ali i one koji bi još malo da uče i saznaju nešto novo o ovom gradu.


Istanbul 3 noćenja 2024 Autobusom

149€

Istanbul Putovanje 2024 3 noćenja
Sa obilaskom Aja Sofije, Plave džamije, Dolmabahče palate...
Kalendar 6 dana / 3 noćenja
Bus Autobusom
Istanbul proleće 2024 Autobusom

/€

Istanbul proleće 2024
Kalendar 5 dana / 2 noći
Bus Autobusom
Istanbul avionom 1 maj 2024

/€

Istanbul 1 maj 2025 avionom
Istanbul avio
U PRIPREMI...
Kalendar 5 dana /4 noći
Avion avionom
Istanbul Prvi Maj 2024 Autobusom

/€

Istanbul Prvi Maj 2025
Šoping, krstarenje Bosforom, Aja Sofija...
U PRIPREMI...
Kalendar 6 dana / 3 noći
Bus Autobusom
Istanbul Dan Zaljubljenih 2025 Autobusom

/€

Istanbul Dan Zaljubljenih
Šoping, krstarenje Bosforom, Aja Sofija...
U PRIPREMI...
Kalendar 6 dana / 3 noći
Bus Autobusom
Istanbul Osmi Mart 2025 Autobusom

/€

Istanbul Osmi Mart 2025
Dan Žena u Istanbulu
Kalendar 6 dana / 3 noći
Bus Autobusom
Istanbul Dan Primirja 2024 Autobusom

/€

Istanbul Dan Primirja 2024
Program u pripremi...
Bus Autobusom
Istanbul 1 Noćenje 2024 Autobusom

/€

Istanbul 1 Noćenje 2024
Program u pripremi...
Kalendar 4 dana / 1 noći
Bus Autobusom
Istanbul Uskrs 2024 Autobusom

/€

Istanbul Uskrs 2024
program u pripremi...
Kalendar 6 dana / 3 noći
Bus Autobusom
Istanbul Nova Godina 2025 Autobusom

/€

Istanbul Nova Godina 2025
Novogodišnja noć u duhu orijenta
program u pripremi...
Kalendar 6 dana / 3 noći
Bus Autobusom

Posetite veličanstveni Istanbul

Istanbul - grad koji se sastoji od trideset devet okruga, u kome živi petnaest miliona ljudi, sa hiljadu i sedamsto godina dugom istorijom, poput magneta privlači turiste iz čitavog sveta. Magična atmosfera, sudar kultura, autentičan izgled i mnoštvo sadražaja koje ovaj grad pruža idu u prilog njegovoj atraktivnosti.  Najveći evropski grad i jedna od najvećih svetskih metropola, jedini grad koji se nalazi na dva kontinenta, Evropi i u Aziji, predstavlja spoj vizantijske, grčke, rimske, otomanske i moderne turske  istorije, kulture i uticaja.


Ako planirate posetu Istanbulu, preporučuje se  da izbegnete letnje mesece, kad je najveća gužva, kako biste ga doživeli na najbolji način. Najbolje vreme za posetu Istanbulu je tokom proleća (od aprila do početka juna) ili jeseni (od sredine septembra do početka novembra). Za nešto drugačije iskustvo ili ponovljenu posetu, razmislite o poseti tokom zime i kada sneg prekrije Istanbul.


Šta posetiti i videti u Istanbulu?

Istanbul spada u grupu onih gradova koji možete posetiti više puta i svaki put ćete otkriti nešto novo. Koliko god dana da date sebi u Istanbulu, to nikada neće biti dovoljno. Uvek ćete se osećati kao da ste mogli još malo ostati, uvek postoji još jedan deo koji treba istražiti, još jedno putovanje trajektom, još jedan muzej koji treba posetiti, još jedan restoran u kome možete isprobati neku novu hranu.


Imajte na umu da vam u Istanbulu nikada ne može biti dosadno. Postoji na  desetine prilika za dnevni izlet, za one koji žele da odu duž Bosfora prema Crnom moru ili Prinčevskim ostrvima.


Prvi pogled sa, šezdeset i sedam metara visoke, Kule Galata nešto je što će vas ostaviti bez daha i nikada nećete zaboraviti. Sagrađena 1348. godine, odiše tradicijom, pruža jedinstven doživljaj i fenomenalan pogled na ceo grad. U podnožju stepenica koje vode do vrha, jedna je od najlepših ulica Istanbula, Bankalar Kadezi ili Benks strit, koja je 1850. godine bila  otomanska verzija Vol Strita; mesto gde je otomansko carstvo sagradilo  svoje najvažnije finansijske institucije, banke i štabove osiguranja. Sultanahmet je najstarije mesto u Istanbulu, deo grada zaštićen od strane UNESCA, privlačan je turistima zbog autentičnih malih ulica i prelepih kafića.


Od znamenitosti koje ne smete propustiti u Istanbulu izdvajamo i Aja Sofiju i Plavu džamiju koje su otvorene dvadeset i četiri časa, a zahtevaju po oko sat vremena, pod uslovom da ste zadovoljni brzim obilaskom kao i da redovi nisu predugi.


Godine 537. vizantijski osvajač Justinijan I izgradio je Aja Sofiju koja je prvobitno bila pravoslavna crkva, da bi je 1453. godine Mehmed Osvajač pretvorio u džamiju. Plava džamija je jedna od najpoznatijih u Turskoj, a ime je dobila po boji kupola.


Most Galata je najpopularnije mesto zalaska sunca u Istanbulu i to sa dobrim razlogom: pogled je savršen, posebno kada pogledate ka Zlatnom rogu. Sagrađen je 1992. godine i mesto je na kome ćete napraviti savršene fotografije za vaše društvene mreže.


Najbolje aktivnosti u Istanbulu

Pored obilska znamenitosti, ono u čemu ćete u Istanbulu sigurno uživati je i dobra hrana. Poznat po dobroj kuhinji, Istanbul vam pruža razne mogućnosti kad je hrana u pitanju. Od jela napravljenih od jagnjećeg mesa, preko ribe i morskih plodova pa sve do najukusnijih baklava i tulumbi, začina i čajeva, imate priliku da uživate i isprobate najukusnija jela.


Kako biste dodatno uživali, a iskoristili priliku da ponesete delić Istanbula sa sobom, obavezno posetite i pijacu Veliki bazar, koja je simbol grada, datira iz petnaestog veka, i  na njoj možete kupiti razne suvenire, čajeve, začine, egzotično voće, slatkiše...


Na kraju, ne propustite vožnju brodićem po Bosforu koja će vam pružiti idealan pogled na evropski i azijski deo grada, kao i na impresivne mostove koji spajaju kontinente.


Iskoristite svaki trenutak da se prepustite čarima ovog jedinstvenog grada i uživate svim čulima. Prepustite se magiji, energiji, mirisima i ukusima Istanbula i doživećete putovanje koje ćete pamtiti celog života.

 


Simboli Istanbula – dah kulture i veličanstvene lepote


Istanbul Putovanje je grad burne i vekovne tradicije, sedište kulture i tradicije. Veliki broj istraživačkih instituta i biblioteka smeštenih u Istanbulu privući će pažnju najpre svojim izgledom. Težeći da očuva istoriju ovog grada, mala, specijalizovana biblioteka Koprulu sadrži knjige ranih osmanskih štamparija i rukom pisana dela stara više od 1.000 godina.


Ne smeju se zanemariti ni preskočiti u obilasku Aja Sofija, veličanstvena građevina impozantnog izgleda i specifičnog dizajna koja je izgrađena za samo pet godina. Iako je izgrađena pre više od 1500 godina, ova džamija (nekada pravoslavna, a zatim i katolička crkva) sa sobom nosi brojne legende koje privlače turiste. Jedan od stubova Aja Sofije (Stub suza) može da ispuni želju svakome ko u šupljinu ovog stuba stavi prst i okrene ga za 360 stepeni. Prema legendi, ovaj stub ima i isceliteljske moći. Aja Sofija je, kao i mnoge druge gradske džamije, palate i spomenici, sadrže muzeje. Zbog toga, ne treba propustiti ni obilazak Plave džamije, ikone turske kulture i arhitekture. Iako se popularno naziva Plavom džamijom zbog dominantnosti plave boje u svom enterijeru, ova džamija se zove Sultanahmet Camii, odnosno Džamija sultana Ahmeda koji nikada nije doživeo završetak njene gradnje.


Za dobru kupovinu - Kapali Čaršija


U vreme Otomanskog carstva, Kapali čaršija bila je centralno mesto na kome se odvijala trgovina, a danas predstavlja jedno od najvećih mesta na kome se susreću ponuda i tražnja. Sa preko 3000 prodavnica smeštenih u preko šezdeset ulica, Kapali čaršija danas predstavlja najpoznatije mesto kojim se svako, ko na ovu pijacu dođe, oduševi. Od igle do lokomotive, ovde možete naći nakit, pasmine, kožu, tašne i garderobu. Nadmetanje za što nižu cenu (cenkanje) je posebno interesantno jer je realna cena uvek bar upola niža od one koju trgovci kažu. Kada se od svega toga umorite, u uskim uličicama Kapali Čaršije možete uživati u specijalitetima turske kuhinje (Doner Kebab, kefte, mantije), popiti kafu ili čaj i zasladiti se baklavom, alvom ili ratlukom.


Krstarenje Bosforom – plovite granicom Istoka i Zapada


U zavisnosti od toga koliko želite da uživate i sa kim posećujete Istanbul, krstarenje Bosforom je uvek pravi izbor. Možete ga doživeti kao romantično ili uzbudljivo, ali svakako nezaboravno iskustvo. Na mestu gde je Bosfor najuži, posmatraćete Evropu i Aziju dok uzburkano more meša mirise dve kulture. Najznačajnije znamenitosti Istanbula - Topkapi palata, Aja Sofija, Galata most i Galata kula, Dolmabahče palata – posmatrane sa mora dodatno doprinose lepoti Istanbula čineći da on bude osunčan najtoplijim sunčevim zracima i istakne svoju veličanstvenost.

Istanbul Putovanje 2024

 
Zašto treba da posetite Istanbul? Istanbul ima bogatu i slojevitu istoriju koja seže hiljadama godina...
Šta videti u Istanbulu?
Istanbul je jedini grad na dva kontinenta. I to je dovoljan razlog da ga posetite. A tih razloga ima još....
Grad Istanbul, poznat je i kao Carigrad, Stambol ili Stambul.

 

 

 

Pozovite