Kruja Skenderbeg Zanimljivosti


Kruja Putovanje

Kruja Autobusom

Na dvadesetak kilometara od Tirane, nalazi se Kruja, zamak koji odiše značajnom istorijom dugom skoro deset vekova. Danas poznat kao turistički centar, Kruja se može pohvaliti prelepom panoramom gde sa jedne strane možete uživati u pogledu na okolne planine prekrivene snegom, ali i zelenih dolina koji se prostiru podno njega.


Istorija Kruje i borba protiv Osmanskog carstva


Iako je izgrađen u 6. veku, dvorac Kruje je ostao poznat u albanskoj istoriji po svojoj ulozi koju je imao u odbrani protiv Osmanskog carstva. Iako je u ranoj mladosti poslat kao talac na osmanski dvor, ovaj zamak postao je mesto na kome je „Zmaj od Albanije“ - Gjergj Kastrioti (Đurđe Kastriotić Skenderbeg), tokom svog života vodio svoju najznačajniju ulogu u borbi protiv Osmanskog carstva. Osmanske snage koje su u to vreme uspešno pokoravale teritorije poput Carigrada i balkanskih država, nisu mogle da se izbore sa vojskom ne većom od 3000 ljudi, zbog čega je zamak ostao neosvojen sve do Skenderbegove smrti.


Skenderbeg – vojne veštine Aleksandra Velikog


Vojne veštine koje je posedovao Gjergj Kastrioti predstavljale su glavnu prepreku osmanskom širenju na području zapadne Evropu. Zbog nemogućnosti da ga pokore, Kastrioti je dobio ime Iskender beg, što znači „Lord Aleksandar“. Osmanlije su mu dale ovaj nadimak poredeći njegove veštine i vojne sposobnosti sa sposobnostima Aleksandra Velikog. Ipak, nakon njegove smrti, najpoznatije albansko uporište dolazi u ruke osmanskog vladara, sultana Mehmeda II 1468. godine.


Kruja – šest vekova kasnije


Upoznavanje sa Krujom, jednim od najpoznatijih i najčuvenijih mesta koji su uticali na oblikovanje istorije Albanije, predstavlja upoznavanje sa životom koji je Skenderbeg vodio, njegovim vojnim dostignućima i predstavlja poklon ovom albanskom vođi. U sklopu zamka nalazi se muzej u kome su eksponati poređani tako da omoguće upoznavanje sa jednim od najponosnijih perioda albanske istorije, a gde se ujedno nalazi i izložbena replika Skanderbegovog oružja: njegov šlem i mač sa kozjim glavama.


Nedaleko od muzeja nalazi se etnografski muzej koji prikazuje u originalu način života koji se tada vodio, a o luksuzu koji je tada uživan najbolje govore zidovi obloženi freskama, nameštaj od izrezbarenog drveta, tursko kupatilo koje se nalazi u sklopu kuće. Ispred muzeja nalaze se ostaci džamije iz osmanskog doba, džamije Sultan Mehmed Fatih, nazvane po čoveku koji je konačno srušio obezbeđenje zamka.


Ne propustite u Kruji


Svoju posetu čuvenom zamku začinite posetom Taverne Vjeter Kriier, restoranu smeštenom na vrhu čaršije. U ovom restoranu možete probati tradicionalnu albansku kuhinju, poput tave kosi (jagnjetina kuvana u sosu od jogurta) i mešavinu odličnog mesa sa roštilja.


Zbog svoje dobre geografske pozicije, pronađite najbolji pogled odakle ćete uživati u zalasku sunca u jednom od najlepših mesta Albanije. Ako tražite opuštanje i tišinu, ovo je mesto koje treba posetiti.

https://www.etaturs.rs/letovanje-albanija-valona-kruzna-tura.html

https://www.etaturs.rs/albanija.html

https://www.etaturs.rs/prvi-maj-albanija.html

https://www.etaturs.rs/letovanje-albanija-saranda.html

https://www.etaturs.rs/letovanje-albanija-ksamil.html

https://www.etaturs.rs/letovanje-albanija-drac.html

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite