Tursko plavo oko - suvenir sa letovanja


Tursko plavo oko amajlija

Tursko plavo oko amajlija

 

Od prvih trenutaka u Turskoj sigurno ćete primetiti plave priveske, u obliku oka, koji vise svuda i prodaju se u svakoj prodavnici suvenira.
Ovaj predmet, ručno izrađen od staklene paste, naziva se „Nazar Bončuk“. Reč „Nazar“ dolazi iz arapskog jezika i znači „pogled“; „Boncuk“ znači „biser“, tako doslovno „biser izgleda“.
Na engleskom se nepravedno naziva „zlo oko“, što ga čini zastrašujućim kada bi trebalo biti suprotno.Nazar Bončuk simbolizuje ljubomorni i zavidni pogled drugih, koji bi, prema narodnom verovanju, imao moć da nanese čoveku ili njegovoj imovini razne nedaće.Turci veruju da ova amajlija štiti svog držaoca od loše energije apsorbujući ih.

 

Ali ovaj simbol bi mogao biti mnogo stariji od pomenutog nazara. Već u starom Egiptu Horusovo oko je naslikano na grobnicama i mumijama kako bi dušama mrtvih donelo sreću na njihovom putu u zagrobni život.Egipćani su bili opsednuti ovim okom, čak su i stavili svoju šminku na oči sa Kolom kako bi sprečili zlog duha da zauzme njihovo telo.Stari Grci su ga takođe naslikali na pramcu svojih brodova kako bi zaštitili svoje čamce od Posejdonovog gneva.

 

Ako se Nazar Bončuk slomi ili pukne, to znači da je talisman izvršio svoje dužnosti i upio loše oko, pa ga treba odmah zameniti.
Rečeno je da bi Nazar Bončuk bio efikasan, mora ga kupiti osoba sa čistim namerama, a ne sama.Ovo je poklon koji turske bake često daju svojim unucima, koji će vam trgovci ubaciti u torbu ili džep i lep je poklon koji možete doneti iz Turske.

 

Napravljen je od prelepog plavog stakla, u jednoj specifičnoj pećnici i određenim bojama koje se uglavnom sastoje od standardnog redosleda plave, bele, žute i crne boje.

 

Drvo okićeno plavim okom Kapadokija

Moć plave boje zrači pozitivnom energijom i simbolizuje dobru karmu. Svetlo plava je boja koja se najčešće povezuje sa nebom. Ova boja u amajliji za zlo oko simbol je istine.

 

 

Ako posetite Kapadokiju, videćete drveće gde su ljudi obesili stotine amajlija urokljivog oka.
Iako većina njih nisu originalni komadi, možete ih dobiti kao suvenir, ali uverite se da je staklena i prekrivena primarnim bojama umesto ravne površine. 


Na turskom, kad nekome nešto pođe po zlu, kažu da ga je „Nazar“ dodirnuo: „Nazar degdi“.

 

 

 etaturs.rs/letovanje-turska.html

etaturs.rs/istanbul.html

etaturs.rs/putovanje-turska-kapadokija.html

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite