Venecija putovanje - šta obići


Venecija

Venecija romantična, istorijska, divna... Prelepe plutajuće palate od kamena okružene drevnom mrežom kanala. Evo nekoliko predloga šta obići dok ste u ovom magičnom gradu!

Venecija putovanje

Trg Svetog Marka

Sveti  Marko je zaštitnik Venecije. Znakovi ove veze mogu se naći širom grada, a odličan primer je Trg Svetog Marka ili  Piazza San Marco,  glavni javni trg u Veneciji, u osnovi društveno srce grada. Ovde se nalazi gomila poznatih znamenitosti, kao što su Sahat kula, bazilika Svetog Marka, Duždeva palata i Krilati lav Venecije.

Most uzdaha

Most uzdaha je jedinstveni zatvoreni most od belog krečnjaka koji se proteže kroz Rio di Palazz. Iza imena stoji zanimljiva priča. Nekada je vodio do ozloglašenog venecijanskog zatvora, prelep pogled kroz njegove kamene „rešetke“ bio je poslednji pogled na Veneciju za osuđenika pre nego što je izgubio slobodu.., a često i život. Otuda i „uzdasi“ dok su prolazili. Meštani često lažu i govore turistima da je dobio ime po „uzdahu“ parova koji plove ispod njega i zaljubljuju se zbog magije Venecije. Realnost je malo mračnija!

 

Veliki kanal (Grand canale)

Grand Canale
Najveći i najvažniji kanal, formira prepoznatljiv „obrnuti S“ kroz Veneciju kada se grad posmatra odozgo. Neke od najspektakularnijih zgrada u Veneciji nalaze se pored Velikog kanala. Mnogim od ovih zgrada se može pristupiti samo čamcem. Tako ćete naći čamce svih vrsta kako idu gore - dole kanalom, videćete mnogo tradicionalnih drvenih gondola, velikih javnih taksija na vodi Vaperetto, otmenih privatnih taksija na vodi, malih motornih čamaca, policijskih čamaca.

Crkva Santa Marija della Salute


Jedna od najpoznatijih crkvi u Veneciji, sa baroknim dizajnom, završena 1687. godine. Zauzimajući centralno mesto na Velikom kanalu, eksterijer je ukrašen sa četiri statue apostola i glavne kupole koje se uzdižu iznad horizonta.
Nama poznata iz čuvene ljubavne pesme Santa Marija della Salute velikog pesnika Laze Kostića koju je posvetio mladoj, obrazovanoj Lenki Duđerski. Neprelazna provalija između njih bila je razlika u godinama, blisko prijatelјstvo sa njenim uglednim ocem, nakon Kostićeve žendibe drugom ženom, Lenka je preminula od tifusne groznice, a vest ga je dočekala na bračnom putovanju u Veneciji. Skrhan bolom otišao je u crkvu Sv. Gospe od Spasa da pronađe utehu gde je počeo da piše stihove najlepše ljubavne pesme.

Most Rialto


Postoje četiri velika mosta koji se protežu preko Velikog kanala. Most Rialto, koji je bio pontonski most u 12. veku, ali je od tada ponovo izgrađen u ono što vidite danas. Sadašnji most izgrađen je krajem 16. veka, u vreme kada su kritičari tvrdili da će uskoro propasti. Ali više od četiri veka kasnije, most Rialto još uvek stoji u sjajnom prkosu. Rialto je najpopularniji most u Veneciji, sa prekrasnim pogledom na grad sa vrha. 

Popnite se na zvonik katedrale Sv. Marka


Jedan od najprepoznatljivijih znamenitosti na Markovom trgu je masivni zvonik od 98 metara koji se nadvija nad okolinom. Sam Galileo je koristio toranj kao opservatoriju za proučavanje neba, a 1609. je demonstrirao svoj teleskop gospodarima grada. Postoji lift koji ide do vrha pružajući vam nezaboravan pogled na jedan od najveličanstvenijih delova Venecije, uključujući Venecijansku lagunu i crkvu Santa Maria Della Salute.

Vožnja gondolom

Venecija vožnja gondolom
Gondole su pored maski jedan od najpoznatijih simbola Venecije. Predlažemo da se pre vožnje unapred dogovorite sa gondolijerima kako bi izbegli eventualne neprijatnosti. Minimalna cena vožnje od 30 min je 80 eur , gondolom se može voziti 6 ljudi. Gondolijeri moraju biti zvanično licencirani. Većina  govori engleski ili čak francuski. Od garderobe obavezne su  crne pantalone, prugasta košulju i zatvorene tamne cipele. Obično imaju poseban šešir, ali ga ne nose uvek. Pevanje nije uslov za gondolijera. Iako neki mogu pevati, najbolje je to ne očekivati. Neki takođe mogu dati informacije tokom vožnje, ali opet, ne očekujte to.

 

Posetite ostrva Burano i Murano

Burano
Do Burana se stiže 40 - minutnim vodenim taksijem od Trga Svetog Marka. Ovo malo ribarsko selo jedinstveno je po svojim jarko obojenim kućama u ružičastoj, plavoj, žutoj i zelenoj boji. To je kaleidoskop boja sa sopstvenom mrežom kanala. Burano je takođe centar za izradu čipke, iako se tradicionalne metode danas veoma malo koriste zbog njihove komplikovane prirode i dugotrajne prirode. Glavni trg je prepun barova i restorana na otvorenom. Burano je lepo poludnevno putovanje da izađete iz Venecije i vidite nešto drugačije.

Murano je poznato po proizvodnji stakla koja datira još iz 13.veka kada je ovo bilo jedno od glavnih izvoznih artikala Mletačke republike. U ovom periodu, vlasti su ih izolovale na ostrvo Murano, ne bi li u tajnosti sačuvale njihov zanat. Donešena je uredba da se proizvodjačima stakla zabranjuje napuštanje Mletačke republike a obavezuju se da do kraja života moraju da se bave istim zanatom. Zanimljivo je da je crveno murano staklo skuplje od ostalih, crvena boja dobija se tako što se u vruću žitku staklenu masu meša zlatna prašina.

Kupite Venecijansku masku

Venecija maska
Čak i ako ne posetite Veneciju tokom njihovog godišnjeg karnevala u februaru, možete uvek kupiti tradicionalnu masku venecijanskog karnevala! Naučnici spekulišu da su maske bile način da se odreknu klase, omogućavajući učesnicima da uživaju u slobodi. Viša klasa i seljaci su se mešali, a maske su skrivale njihov pravi identitet. Ali one su takođe omogućavale ljudima da se bave kockanjem, pljačkom, ubistvom i drugim nedozvoljenim aktivnostima. 

https://www.etaturs.rs/prvi-maj-venecija.html 

https://www.etaturs.rs/venecija-gardaland-uskrs.html

https://www.etaturs.rs/severna-italija-venecija-jedno-nocenje.html

https://www.etaturs.rs/venecija.html

https://www.etaturs.rs/putovanje-venecija-gardaland-prvi-maj.html

https://www.etaturs.rs/osmi-mart-venecija.html

https://www.etaturs.rs/dan-zaljubljenih-venecija.html

Blog Letovanje Leto Putovanje

Aktuelni turistički aranžmani First i Last minute ponude

Povoljno jeftino autobusom
Blog Putovanje Letovanje Leto

Aktuelni Turistički Aranžmani Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije
Pozovite