Putovanje Ohrid 2024 Aranžman

Putovanje Ohrid 2024 sa fakultativnom posetom manastiru Kališta, Sv.Naumu i krstarenjem Ohridskim jezerom

Putovanje Ohrid 2024 Povoljno

 

Putovanje Ohrid 2024 se nalaze na listi svetske baštine i pod zaštitom UNESCO-a.  S obzirom da sliv jezera broji više od 40 reka, ovo je jedinstveno mesto gde možete videti kako reka Crni Drim ulazi u ohridsko plavetnilo. Kada se pomene Ohrid, najčešće ljudi pomisle na veliki broj crkava (nekada ih je bilo preko 300) i poznati manastir Sv.Naum. Šetajući se starim gradom, videćete desetine što velikih, što malih crkava, i one stvarno svojom lepotom predstavljaju glavno obeležje Ohrida. Na samom vrhu grada se nalazi  prastara Samuilova tvrđava, a u samom gradu se nalazi  crkva Sv. Jovan Kaneo, koja se nalazi na sasečenoj steni, na samom kraju starog grada. Tu je pogled na jezero poseban, a posebne su i ribice plašice, koje žive samo u Ohridskom jezeru, i od čijih se krljušti prave poznati ohridski biseri. Treba biti vrlo oprezan i uvek tražiti sertifikat, a stogodišnju tradiciju izrade imaju porodice Filev i Talev. I za kraj tj. početak ovog divnog putovanja Andrićev citat:

"Možete u Ohridskom jezeru, kao u kakvom krivom ogledalu, videti svoje lice, vlažno i   nasmejano, a nad vama će stalno biti sjajno Sunce kao neka ogromna zvezda. Sve ovo traje kratko, kao svaka ljubav, ali se vraća bezbroj puta"

Ohrid -  Balkanski Jerusalim!


Zašto se dolazi u Ohrid?

Ohrid je grad koji posećujete zbog njegovih značajnih kulturno-istorijskih spomenika. Nije slučajno da ga zovu i Muzej na otvorenom. Ohrid je star preko 4000 godina i  ima burnu prošlost čije relikvije možete videti na svakom koraku dok šetate strmim kaldrmama do Samuilove tvrđave. Uživaćete u čarobnim zalascima sunca koji će upotpuniti nestvaran pejzaž uz crkve stare po više od hiljadu godina. Sigurno ćete svratiti do crkve Svetog Nauma i proveriti legendu da li možete čuti otkucaje srca sveca koji je tu sahranjen. Ono zbog čega ćete želeti da ostanete je široka gostoprimljivost meštana. Dok uživate u čuvenom vinu i endemskoj vrsti pastrmke, na neki način ćete se osećati kao kod kuće.


Ohrid je grad svetlosti

Stari naziv za Ohrid je Lihnidos, grad svetlosti. Veruje se da je sadašnje ime Ohrid ime dobio od cara Justinijanu. Legenda kaže da se Justinijan popeo na brdo i video prelepu okolinu i uzviknuo-oh-brdo. To će u bukvalnom prevodu značiti prelepo brdo, što Ohrid suštinski i jeste.
Ohrid je u 9. veku bio centar širenja južnoslovenske kulture, hrišćanstva i pismenosti. Odavde potiču Ćirilo i Metodije koji su tvorci najpre glagoljice, koja je prvo slovensko pismo. Osim toga, oni su prevodioci prvih hrišćanskih knjiga na slovenski jezik. Njihov učenici Kliment i Naum će osmisliti ćirilicu. Spomenici posvećeni njima i crkve koje nose njihova imena su najvažnija obeležja Ohrida. Oni su nastali  zbog velike zahvalnosti stanovnika na svemu što su oni učinili ne samo za ovaj grad, već i za ceo Balkan.


Šta treba posetiti u Ohridu?

Proverite zašto Ohrid zovu Jerusalim Balkana! U centru starog grada se nalazi crkva Svete Sofije iz 11. veka. U njegovoj blizini je Antički teatar iz helenističkog perioda. U blizini je crkva Bogorodici Perivlepti u kojoj se nalaze mošti svetog Klimenta Nauma. Ovde možete videti čitavu galeriju ikona i piti svežu izvorsku voda, za koju se veruje da je lekovita. Samuilova tvrđava je srednjovekovno utvđenje koje se prvi put spominje u spisima još u 5. veku i svojim širokim bedemima je čuvao granice starog Ohrida.
Ohridsko jezero se smatra makedonskim morem i jedno je od najdubljih u celoj Evropi. Na njegovim obalama ćete pronaći plaže koje su atraktivne mladima i porodične plaže. Malena plaža Zaum je namenjena onima koji vole mir i do nje se dolazi čamcem. Ovo jezero je omiljeno među roniocima zbog svoje čistote i očuvane prirode.
U Ohridu ćete naći dve porodice koje čuvaju tajnu pravljenja pravih ohridskih bisera. Ohridski biseri se prave od krljušti ohridske ribe-plašice. Posetite porodične radnje Filevi  i Talevi i saznajte zašto su ovi biseri krasili nakit engleskih kraljica.


Manastir Sveti Naum je pravi ohridski biser

Posebnu pažnju posvetite manastiru Svetog Nauma i za njegov obilazak izdvojite ceo dan. Ovaj pravi ohridski biser se nalazi na nekih tridesetak kilometara od Ohrida i blizu granice sa Albanijom. Manastir potiče iz 9. veka i posvećen je svetom Naumu, učeniku Ćirila i Metodija. Ovaj prosvetitelj se smatra začetnikom moderne medicine i ovde se nalaze njegove mošti. Legenda kaže da samo bezgrešni mogu čuti otkucaje njegovog srca u manastiru.


Šta probati u Ohridu?

U blizini manastira je Ostrovo, specifičan restoran u očuvanoj prirodi. Smešten je na ostrvu na jezeru, na svojevrsnim sojenicama i nudi tradicionalnu hranu. Ljubitelji ribe će uživati u pastrmci, a mesojedi u šarskoj pljeskavici. U restoranima je uvek veselo i oni su jedan od razloga što ćete se ovde osećati dobrodošlo.

 


Ohrid Prvi Maj 2024 Autobusom

/€

Ohrid Prvi Maj 2024
Ohrid Prvi Maj 2024
Kalendar 5 dana / 2 noći
Bus Autobusom
Ohrid Letovanje 2023 Autobusom

/€

Ohrid Letovanje 2023
Ohrid Letovanje 2023
Bus Autobusom
Ohrid Nova Godina 2024 Autobusom

/€

Ohrid Nova Godina 2024
Ohrid Nova Godina 2024
Kalendar 5 dana / 2 noći
Bus Autobusom

 

Putovanje Ohrid 2024 Autobusom

 
  Smešten na usamljenoj krečnjačkoj hridi "vo hrid", "o hrid" i zbog takvog položaja nosi...
Makedonsko more - Ohrid

 

 

Pozovite