Bolonja Putovanje 2024 Autobusom

Bolonja Autobusom 2024 Povoljno

Autobusom 5 dana/ 2 noćenja

  

FERARA - grad najlepših palata.To je grad bajkovite lepote i velikog broja znamenitosti, a najveći broj znamenitosti Ferrare datira iz 14.i 15. veka. Zaštitni znak ovog grada je bickl koji dominira kao prevozno sredstvo.

BOLONJA PUTOVANJE - glavni grad regije Emilia Romagna. Čuvena po arhitekturi kojom dominira topla crvenkasto narandžasta boja, a sam centar grada je, s obzirom na to da ima samo pola miliona stanovnika, veoma veliki i pri tom odlično očuvan. Bolonja se u Italiji smatra gastronomskom prestonicom, a špageti bolonjeze i bolonjske lazanje su specijaliteti poznati u celom svetu. U Bolonji se danas nalaze neki od najpoznatijih fakulteta u Italiji, kao i najstariji univerzitet u Evropi, osnovan u 11. veku.

RAVENA
 - Šarmantan grad koga zovu evropska prestonica mozaika! Upravo u ovom gradu je poslednje godine života proveo Dante Aligijeri, gde je i sahranjen.

SAN MARINO
 - Republika San Marino je jedna od najmanjih država u Evropi. Urbano središte grada San Marino štite tri tornja na vrhovima Monte Titano...

 


Rimini Putovanje Osmi Mart 2024

119€

Putovanje Rimini Osmi Mart 2024
Sa fakultativnim obilascima Ferara - Bolonja - San Marino - Ravena
07.03.2024-11.03.2024.
Kalendar 5 dana / 2 noćenja
Bus Autobusom
Rimini Prvi Maj 2 noći Aranžman

139€

Rimini Prvi Maj 2 noći
Sa fakultativnim obilascima Ferara - Bolonja - San Marino - Ravena
29.04.2024-03.05.2024.
Kalendar 5 dana / 2 noći
Bus Autobusom
Rimini Prvi maj 3 noćenja

/€

Putovanje Rimini Prvi Maj 2024
Sa fakultativnim obilascima Bolonja - San Marino - Ravena - Urbino - Gradara
Kalendar 6 dana / 3 noćenja
Bus Autobusom
Rimini Putovanje Dan Zaljubljenih

/€

Putovanje Rimini Dan Zaljubljenih Sretenje 2024
Sa fakultativnim obilascima Ferara - Bolonja - San Marino - Ravena
Kalendar 5 dana / 2 noćenja
Bus Autobusom
Rimini Putovanje Uskrs 2024

/€

Putovanje Rimini Uskrs 2024
Sa fakultativnim obilascima Ferara - Bolonja - San Marino - Ravena
Kalendar 5 dana / 2 noćenja
Bus Autobusom

Bolonja je važan industrijski, finansijski, transportni i poljoprivredni centar jer spaja sever i jug zemlje, prestonica je pokrajine Emilije – Raminije. Jedan je od top sedam najvećih i najbogatijih gradova u Italiji.


Bolonja ima najveću sačuvanu staru gradsku četvrt u Italiji, a turistima širom sveta poznata je po svojim crkvama, tornjevima, industriji testenina kao i nakrivljenim tornjevima. Upravo u ovom mestu se nalazi i najstariji univerzitet na svetu, koji je osnovan daleke 1308. godine, a i dan danas privlači brojne turiste. Naime studenti čine čak četvrtinu ukupne populacije stanovništva, njih oko 40.000 pa nam ovaj grad odaje svoj mladalački duh već sa prvim koracima.


Atrakcije Bolonje će vas ostaviti bez daha

Na vama je da izaberete da li ćete prvo krenuti u razgledanje ili degustaciju preukusnih obroka pasti, pica i drugih đakonija, ali ako se odlučite za šetnju ulicama Bolonje bićete bogato nagrađeni.


Imate mogućnost da vidite bazilike koje su sakrivene na brdu od ostalih pogleda, katedrale koje su na UNESKO listi, uživate u panorami sa vrha kule Asinelli i San Luke, ali i posetiti svetske muzeje koji su ispunjeni drevnim relikvijama i očuvanim freskama.


Bolonja zaslužuje da provedete nekoliko dana

Ovo nije grad kroz koji možete samo da „projurite“ potrebno vam je par dana, kako biste ga doživeli na valjan način. Pravi je skriveni dragulj Italije, rodno je mesto bolonjeza koje se u ovom gradu pripremaju isključivo sa taljatelama.


Trg Piazza Maggiore – startna pozicija

Upravo je za većinu turista početna stanica za obilazak Bolonje glavni trg Piazza Maggiore koji je i poznat u žargonu samo kao Piazza. On predstavlja jedan klasičan italijanski prostrani trg na kojem možete pronaći veliki broj restorana i prodavnica, dok u svom okruženju ima monumentalna izdanja.


Obavezno na samom trgu obiđite palate: di Podesta, d’Accursio, Re Enz kao i baziliku Svetog Petronija.

Bazilika Svetog Petronija – najveća gotička crkva

Ova crkva izgrađena je od cigle, a posvećena je bolonjskom biskupu iz5. veka. Ono što je zanimljivo jeste da ćete ugledati nezavršenu fasadu, a iako je njena izgradnja počela davne 1390. godine. Ukoliko posetite baziliku u njoj možete videti očuvane orgulje iz 15. i 16. veka koje nam svedoče kako je Bolonja bila prestonica barokne muzike.


Šta jesti u Bolonji

Opšte je poznato da se u Italiji dobro jede i pije, a ista je situacija i u Bolonji. Inače nadimak ovog grada znači debela Bolonja, a u originalu je Bologna la grassa. Skoro pa 90% gastronomske ponude Bolonje bazirana je na mortadeli, testeninama, mesu, sirevima kao i bogatim kremastim sosevima.


Pijaca u Bolonji

Na glavnom trgu imate mnogobrojne restorane koji će vam pružiti duh Bolonje, a preporuka je i da posetite najpopularniju pijacu Quadrilatero koja je smeštena tik u samom centru iza trga Maggiore.


Ova pijaca koja potiče još iz srednjeg veka prepuna je prodavnicama i raznim tezgama gde možete kupiti sveže lokalne proizvode, sireve, najbolju italijansku testeninu, gotove sosove, meso kao i originalnu zanatsku robu.


Za kraj još par građevina


Zaista ima dosta izdanja koje je potrebno obići ukoliko posetite Bolonju, a predlažemo vam da u svoj plan obilaska svrstate i gradski arheološki muzej, kapelu Santa Maria dei Bulgari, arkadni prolaz Portico del Pavaglione, stari amfiteatar za anatomiju kao i baziliku Svetog Domenika.

Bolonja Putovanje 2024 Povoljno

 

Emilija-Romanja je jedna od dvadeset regija Italije koja poslednjih nekoliko godina postaje sve zanimljivija...
Emilia-Romanja Italija koju tek treba otkriti
Rimini – grad najboljih plaža Ovaj lepi primorski grad na ušću reke Marekje u Jadransko more...
Rimini i Ravena dve blistave perle oblasti Romanja
Bogata i očaravajuća, Bolonja je jedna od najbolje čuvanih italijanskih tajni. Za razliku od popularnih...
Bogata i očaravajuća Bolonja
TIRAMISU Panetone, Panna cotta, Krostata,Bacci di Perugia sve su to poznate italijanske poslastice, medjutim ni...
Italija Putovanje Zanimljivosti

 

 

 

Pozovite